Advertentie
digitaal / Nieuws

Privacy in geding door openbaarheid Kadaster

Wanneer je een huis koopt, moet dat dan betekenen dat hele wereld kan opvragen waar je woont, hoeveel je voor het huis hebt betaald en of je een hypotheek hebt afgesloten? Onderzoekster Anna Berlee neemt de huidige gang van zaken rondom het Kadaster in haar proefschrift onder de loep.

03 maart 2018

Wanneer je een huis koopt, moet dat dan betekenen dat hele wereld kan opvragen waar je woont, hoeveel je voor het huis hebt betaald en of je een hypotheek hebt afgesloten? Onderzoekster Anna Berlee neemt de huidige gang van zaken rondom het Kadaster in haar proefschrift onder de loep.

Volledige openbaarheid achterhaald
Berlee promoveert vrijdag aan de Universiteit van Maastricht met haar proefschrift Access to personal data in public land registers. Balancing publicity of property rights with the rights to privacy and data protection. In het rapport wordt het principe van openbaarheid van gegevens bekeken in het licht van technologische vooruitgang: hoe verhoudt het zich tegenover fundamentele rechten op gebied van privacy en gegevensbescherming? Berlee concludeert volgens Vastgoedmarkt.nl dat volledige openbaarheid van gegevens van huiseigenaren achterhaald is.

Belangrijke persoonsgegevens

In de koopakte van de notaris, die via het Kadaster kan worden opgevraagd, staan belangrijke persoonsgegevens zoals het ID-nummer en de maximale hoogte van de hypotheeklening. Volgens Berlee is het beter om voorafgaand aan zo’n aanvraag te bepalen of er een gerechtvaardigd belang is bij de aanvraag. De openbare registers kunnen van belang zijn, maar de volledige openbaarheid van gegevens is volgens haar disproportioneel. In het proefschrift refereert Berlee naar de situatie in Duitsland, waar wel gewerkt wordt met een belangentest bij een aanvraag. ‘Een dergelijke test zou beter aansluiten bij de huidige privacyregelgeving, zonder afbreuk te doen aan de onderliggende redenen voor een openbaar register’, aldus Berlee tegenover de website.

Een woordvoerder van Kadaster geeft tegenover Binnenlands Bestuur aan dat de organisatie op dit moment geen reactie heeft op het rapport.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Privacy wordt te kust en te keur van stal gehaald om maar niet transparant te hoeven zijn.

Je kunt misdadigers en iedereen die zaken doet die het daglicht niet kunnen verdragen geen groter plezier doen door alle openbaarheid op basis van privacy te verbieden.



Veiligheid ontstaat in een samenleving die volstrekt transparant is over haar doen en laten. Privacy fanaten tasten die veiligheid aan.
loek / v.m. jur.medew. gsd
En hoe ligt het mogelijk verband met https://www.wozwaardeloket.nl/
Hoekstra / Ambtenaar
Inderdaad Loekoek. Dat openbaar maken van de woz waardes moest en zou ivm de doorgeslagen transparantie mbt de ozb-aanslagen. Dan kunnen mensen controleren of het allemaal wel klopt en dan moeten ze alle woz-waardes kunnen bekijken. Als we dat nou ook eens zouden met de inkomstenbelasting: alle inkomens openbaar. Maar die ozb houdt zo'n beetje half nederland wakker terwijl het een belasting van niks is.
Schinkel / ambtenaar
Ik zie geen bezwaar tegen het openbaar zijn van WOZ waarden van woningen. De hoogte van de WOZ houdt geen rechtstreeks verband met de hoogte van hypotheken en kan ook gepubliceerd worden zónder verdere gegevens over eigenaren te verstrekken.
Peter / Projectmanager
(Europese) wet- en regelgeving mbt. Open Government Data is al voorhanden cq. onderweg waarin dit issue expliciet wordt geregeld.

Zie o.a. de Wet Hergebruik van overheidsinformatie, het wetsvoorstel Open Data en de Handreiking Open Data.



Ik ben benieuwd naar de inhoud van de dissertatie.

Wellicht dat de inzichten nader kunnen bijdragen aan implementatie en vooral handhaving.
johan / beleidsmedewerker
Opvallend. Dit rapport, na de openbaarmaking van de details van de schenking van een penthouse in Scheveningen
J. de Niet / fin.adviseur
Als het gaat om openbaar bestuur, mag van mij de informatie niet alleen openbaar zijn, maar ook functioneel naar de geinteresseerde lezer/belanghebbende toe. Vergunningaanvragen worden bijvoorbeeld nu openbaar gemaakt, maar zijn zo summier dat je er geen touw aan kunt vastknopen. Dat kan beter! Zo ook de WOZ waardes, wat per defintie niet de verkoopwaardes zijn maar afgeleiden ervan. Hup, actief openbaar houden zodat mensen het kunnen vergelijken want sinds de invoering van de WOZ waardering zit het vergrootglas er op (terwijl het inderdaad in feite om vrijwel niets gaat als je het vergelijkt met b.v. de Inkomstenbelasting). Punt is wel dat we in een informatiemaatschappij leven en veel gegevens (waaronder die welke je graag vertrouwelijk zou willen houden) zo maar op straat liggen. Maar of iemand er dan in geinteresseerd is. In feite zie ik alleen het criminele aspect als van belang, identiteitsfraude en toegang tot financiele bestanden. Van banken en andere financiele instellingen verlang ik daarom 10 maal zoveel inzet dan b.v. de overheid.
Advertentie