of 59794 LinkedIn

Privacy EPD aangescherpt

Minister Schippers wil dat er betere privacyregels komen rondom het elektronisch patientendossier (EPD)
3 reacties

,,We gaan de normen aanscherpen'', vertelde Schippers donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Beveiligingseisen hoger
Met de nieuwe regels zouden patiënten bijvoorbeeld kunnen opvragen wie naar hun gegevens heeft gekeken in het EPD. Ook zouden mensen toestemming moeten geven wie hun gegevens sowieso mogen inzien. De beveiligingseisen voor het systeem worden een stuk hoger.


'Houtje-touwtje'

Overigens is Schippers niet ontevreden over de beveiliging van het nieuwe EPD. ,,Het geeft me meer rust dan systemen die regionaal of lokaal zijn ontwikkeld. Die zijn toch beetje houtje-touwtje tot stand gekomen'', aldus de minister.


Vrijwillige deelname

Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. De nieuwe versie is het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het gaat 1 januari in. Deelname is vrijwillig en gebeurt pas na toestemming van betrokkenen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk (ambtenaar) op
Hetzelfde dossier, nu alleen een andere naam.
En zo drukken we het er alsnog door.
Waar heb ik dat toch recent eerder gelezen/gehoord ?
En privacy, laat me niet lachen !!
Door E.P.D. Nee (Democraat) op
Het parlement stemde gelukkig tegen het EPD. In een democratie is dat dus een finaal besluit. Zou je denken. Niet dus. Er wordt gewoon sneaky door gegaan. Wie is er de baas in dit land? De directeuren van zorgverzekeraars, ziekenhuizen, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, etc., etc. Het lijkt er wel op.
Door Henk op
Tijd voor een onderzoek van de rekenkamer. Wie heeft hier belangen om de epd er door te drukken? Veel mensen willen dit niet eens.zo,n epd is handig voor de medicijnfabrikanten, verzekeraars e.d. stop de epd !