of 59185 LinkedIn

'Prijs' voor Rotterdams privacybeleid

De gemeente Rotterdam en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) schenden de privacy van burgers zodanig dat ze er een ‘prijs’ voor hebben gewonnen. Schippers krijgt de zogenoemde Big Brother Award. Zij wil zorgverzekeraars meer mogelijkheden geven medische gegevens van klanten te bekijken.
5 reacties

De gemeente Rotterdam en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) schenden de privacy van burgers zodanig dat ze er een ‘prijs’ voor hebben gewonnen. Schippers krijgt de zogenoemde Big Brother Award. Zij wil zorgverzekeraars meer mogelijkheden geven medische gegevens van klanten te bekijken.

Expertprijs
Initiatiefnemer van de prijs, Bits of Freedom, geeft de zogeheten 'expertprijs', voor privacyschendingen die minder aandacht krijgen, aan de gemeente Rotterdam. De stad krijgt die omdat de gemeente op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren. De winnaar werd maandagavond bekendgemaakt in Amsterdam. Er werden in totaal 4673 stemmen uitgebracht. Een meerderheid van 51 procent van die mensen maakte een keuze voor Schippers. De nieuwe wet van de bewindsvrouw, die is aangenomen door de Tweede Kamer en goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens, maakt het makkelijker voor verzekeraars dossiers in te zien om fraude op te sporen.


Trots
Schippers liet weten 'trots'' te zijn op de prijs. 'Vier jaar geleden kreeg ik de award voor het mogelijk maken van meer en betere informatie-uitwisseling tussen artsen. Dat levert minder medische missers en betere zorg voor patiënten op. Daar ben ik nog steeds trots op. Nu krijg ik de award omdat ik met behoud van het medisch beroepsgeheim het mogelijk maak dat gecontroleerd kan worden of zorg daadwerkelijk is verleend. Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie. Ik ben ook hier er trots op dat ik daaraan kan bijdragen.'
 

Leefbaarheid onder druk
Rotterdam liet in reactie op de expertprijs weten dat deze maatregel een van de instrumenten is die de stad gebruikt om de leefbaarheid in de wijken te vergroten. 'We willen bijvoorbeeld voorkomen dat overlastgevers een woning betrekken in gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat´ , aldus wethouder Stedelijke Ontwikkeling Ronald Schneider. 'Het is overigens geen permanente maatregel. Zodra de leefbaarheid verbetert, is er geen noodzaak meer voor.´ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Als de zorgkosten en zorgpremies mevr. Schippers zo ter harte gaan kan ze nog beter eens stoppen met het alsmaar meer overhevelen van kosten die daar helemaal niet thuis horen (o.a. onnodig lang verblijvende ouderen in ziekenhuizen), wanbetalers en de zeer hoge exploitatiekosten van ziekenhuizen. Daar valt heel wat meer te bezuinigen tbv de burgers.
Door Bertus (Observer) op
"Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie......" Oh maar waarom is deze mevrouw (VVD en D66) dan voor winstuitkeringen bij de zorgverzekeraars? Is dat dan geen premiegeld? Oh natuurlijk, zij en haar man zullen er binnenkort werken en grof geld gaan binnen harken...
Door doeterniettoe (-) op
Als de minister hier trots op is, geeft ze aan dat ze gewoon totaal ongeschikt is als minister (of eigenlijk elke openbare functie), ze snapt het gewoon niet.
Maar goed, ze zit er ook niet om iets te snappen, ze zit er om de belangen van enkele partijen te behartigen, het is een blijft de VVD.
Door Van Binsbergen op
Hoe treurig ook, maar van deze minister eigenlijk ook niet anders verwacht (je zou bijna denken dat ze al een baantje bij de verzekeraars in het verschiet heeft). De VVD en de PvdA verkwanselen onze privacy. Voor wie daar waarde aan hecht, partijen als SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben hier wel oog voor.
Door Jantje op
Zo zie je maar. Als een minister er trots op is om deze prijs te krijgen dan weet je dat ze de privacy aan haar laars lapt. Het kan niet met behoud van privacy. Die wordt dus gewoon geschonden. Nog even en er bestaat geen privacy meer. Ook al heb je niets te verbergen, je wil toch niet dat de hele wereld alles van je weet.