of 60249 LinkedIn

Politie gebruikt Hyves bij opsporing daders

De politie gaat de netwerksite Hyves structureel inzetten bij het opsporen van daders. Een proef waarbij bezoekers van deze site werden betrokken bij een moordzaak en een poging tot ontvoering, hebben tot succes geleid, meldde de politie donderdag.
Reageer
De politie gaat de netwerksite Hyves structureel inzetten bij het opsporen van daders. Een proef waarbij bezoekers van deze site werden betrokken bij een moordzaak en een poging tot ontvoering, hebben tot succes geleid, meldde de politie donderdag.

Dubbele moord

Het korps IJsselland heeft daarom de site www.depolitiezoekt.hyves.nl in het leven geroepen. Het korps gebruikte naar eigen zeggen als eerste in het land de netwerksite bij een poging een zaak op te lossen. Het ging in deze zaak om een dubbele moord die in 2009 is gepleegd op een afgelegen terrein in Vollenhove. Een buurtonderzoek had daar geen zin omdat buren ontbraken. ,,Er liep wel een buslijn voor scholieren langs het huis van de slachtoffers. Via Hyves hebben we veel reacties gehad van scholieren met bruikbare informatie'', aldus een woordvoerder van de politie.

Goeder trouw

De proef van het korps in de moordzaak was eigenlijk niet toegestaan. ,,We hadden te goeder trouw een profiel aangemaakt maar Hyves meldde ons dat dit bedoeld is voor personen, niet voor organisaties.'' Het korps is nu een samenwerking met de site aangegaan om opsporingen structureel te kunnen plaatsen. IJsselland hoopt dat andere korpsen zich aansluiten. Het initiatief is een vervolg op politiezoekt.nl. ,,Bij zo'n site gaat men ervan uit dat mensen automatisch weer op deze site terugkomen. Wij hebben nu echter op hyves een aanplakbord op een plek waar vele honderdduizenden langskomen. We kunnen hiermee snel een groot publiek benaderen.''

Ontvoering

Ook een poging tot ontvoering in Lettele (gemeente Deventer) leidde tot veel reacties. ,,Het meisje was op de terugweg van een avondje stappen in een discotheek. Deze uitgaansgelegenheid had een Hyvesgroep van vijfduizend mensen die we meteen konden benaderen.'' Voor alle zaken die op Hyves geplaatst worden, dient vooraf toestemming door een officier van justitie te worden verleend.

Strategie

De Raad van Korpschefs stelde dat verscheidende korpsen op een bepaalde manier sociale media als Hyves en Twitter inzetten. Volgens een woordvoerster staat de raad positief tegenover dergelijke initiatieven en wordt er gewerkt aan een landelijk beleid en internetstrategie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.