of 59130 LinkedIn

Pokémon dringt door tot gemeentehuis

Het razend populaire spel Pokémon Go heeft diverse gemeenten kopzorgen opgeleverd. Sommigen kampen momenteel met geluidsoverlast van massa’s Pokémonjagers op rustige plekken, anderen met levensgevaarlijke situaties langs de weg. Er zijn ook gemeenten die er een toeristisch slaatje uit proberen te slaan.

Het razend populaire spel Pokémon Go heeft diverse gemeenten kopzorgen opgeleverd. Sommigen kampen met overlast van massa’s Pokémonjagers op rustige plekken, anderen met levensgevaarlijke situaties langs de weg. Er zijn ook gemeenten die een toeristisch slaatje uit de game proberen te slaan.

Gevaar op de weg

Gemeente Vught is een van de eerste gemeenten die in actie is gekomen nadat de Pokémongekte losbarstte. Via een klachtenwebsite van Nintendo verzocht een medewerker de PokéStop, een plek waar spelers onder meer hulpmiddelen voor het jagen op Pokémon kunnen ontvangen, weg te halen. Deze Pokéstop situeert zich midden op de Rijksweg N65, ter hoogte van De Nonnen van Vught. Automobilisten proberen er al rijdende met hun armen uit het raam Pokéballs te krijgen. De gemeente hoopt dat een melding bij Nintendo ervoor zorgt dat de Pokéstop snel verdwijnt. Als de Pokéstop binnen een week niet is weggehaald, gaat de gemeente bekijken of er andere maatregelen getroffen moeten worden.
 

Pokémonterreur op rustige plaatsen
Voor de bewoners van het rustige hofje aan de Zusters van Orthenpoort in Den Bosch ziet het leven er sinds een week of twee heel anders uit. Het hofje blijkt een waar Pokémonparadijs te zijn en de spelers verzamelen zich er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, waardoor de bewoners nu te maken hebben met rotzooi in de tuin. Ook worden ze uit hun slaap gehouden. De politie is diverse keren ingeschakeld, maar die lukt het noch Pokémon noch hun jagers te verwijderen. Nintendo kan inmiddels rekenen op boze brieven van de bewoners. Den Bosch is overigens niet de enige die een Pokéstop wil laten verwijderen, ook de Belgische gemeente Herenthout wil er van een af, omdat er plotseling veel spelers op het plaatselijke kerkhof actief zijn.
 

Onrust door Pokémon-evenementen
De hype leverde voor de gemeente Amersfoort niet zozeer zorgen op, wel ontstond er door het spel het nodige werk. De gemeente maakte afspraken met het bedrijf Picnic dat een Pokémon Go-evenement wil organiseren in Park Randenbroek. Enkele raadsleden reageerden daarop bezorgd, omdat zij zich afvroegen of dit wel een geschikte locatie is. Eerder kwamen er namelijk vijfduizend Pokémonjagers af op een soortgelijk evenement in Dierenpark Amersfoort. De gemeente stelt dat er geen vergunning nodig is voor een evenement in Park Randenbroek. Het evenement duurt al met al een uurtje en er zijn afspraken gemaakt over wat te doen als het onverwachts heel druk wordt.
 

Toeristische trekpleister
Pokémon heeft tot meer toeristische plannen geleid bij gemeenten. Horst aan de Maas hoopte mee te profiteren van de hype door een speciale Pokémon Go Tour te organiseren. Het leverde echter te weinig belangstelling op. De bedoeling was om een bus rond te laten rijden die spelers brengt naar diverse plaatsen waar men kan jagen.
 

Waarschuwingsborden
Dat Pokémonspelers niet altijd even goed letten op hun omgeving was ook de organisatie van de Vierdaagse opgevallen. Die greep direct in door veertig borden met waarschuwingen te plaatsen. Heel lang bleven de bijzondere borden niet staan. Ze werden gestolen om vermoedelijk als souvenir te dienen.

 

'Veiligheid boven alles'
Ook Rijkswaterstaat probeerde proactief de veiligheid op de weg te waarborgen. Zo twitterde de rijksdienst onlangs nog dat er een Pokémon gevangen werd en weggejaagd was door werklieden die de A9 aan het verbreden waren. Dat Pokémon in het spel echter op willekeurige plaatsen worden gegenereerd en dat ze niet van een locatie verdwijnen na een vangst, leek RWS zich bij het versturen van de tweet nog niet te realiseren. Een woordvoerder liet later aan RTV Noord-Holland weten geen mededelingen te doen over waar Pokémon zitten. ‘We geven geen locaties, omdat we geen mensen op de snelweg willen. Veiligheid boven alles.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.