Advertentie
digitaal / Nieuws

Poging tot inbraak op netwerk Zutphen

De gemeente Zutphen heeft dinsdag ontdekt dat er een poging tot inbraak is geweest op de digitale systemen. Het gaat om hetzelfde beveiligingslek in Citrix, waar Het Nationaal Cyber Security Centrum maandag al voor waarschuwde.

15 januari 2020
hacker-shutterstock.jpg
Shutterstock

De gemeente  Zutphen heeft dinsdag ontdekt dat er een poging tot inbraak is geweest op de digitale systemen. Het gaat om hetzelfde beveiligingslek in Citrix, waar Het Nationaal Cyber Security Centrum maandag al voor waarschuwde.

Leeuwarden

Vandaag werd ook bekend dat het Medisch Centrum Leeuwarden te maken heeft gehad met een poging tot inbraak. Het ziekenhuis heeft zelfs het complete dataverkeer met de buitenwereld stilgelegd, vermoedelijk om te voorkomen dat het lek wordt gebruikt voor het stelen van gegeven of het installeren van gijzelsoftware. Of dat nu al is gebeurd, wordt in Leeuwarden nog onderzocht.

Gevolgen

Ook in Zutphen zijn de gevolgen van de hack nog niet duidelijk. ‘Dinsdagavond hebben wij maatregelen genomen om de systemen af te sluiten en weer schoon te krijgen. Op dit moment onderzoeken wij wat er precies is gebeurd en wat de gevolgen zijn. Daarnaast is er overleg met de Informatiebeveiligingsdienst voor Gemeenten voor advies,’ stelt de gemeente in een persbericht.

Servers

Citrix is een systeem waarmee een organisatie virtuele desktopomgevingen op afstand bereikbaar kan maken. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld thuiswerken op hun eigen laptop of smartphone. Volgens AGConnect zijn er in Nederland zo’n 700 Citrix-servers die kwetsbaar zijn voor het beveiligingslek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie