of 64277 LinkedIn

Platform voor uitwisselen Common Ground-toepassingen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Wie de nieuwste Common Ground-toepassingen zoekt, kan terecht in Demodam - of in ieder geval op hun website. Demodam is namelijk een fictieve gemeente en 'hun' website wordt gebruikt om nieuwe toepassingen te etaleren die werken volgens de Common Ground-visie.

Van elkaar leren

Op de site is te zien welke herbruikbare open source producten er beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat gemeenten, leveranciers en de rijksoverheid met behulp van de site gaan samenwerken en van elkaar leren.

 

Verder bouwen

‘Gemeenten kunnen vervolgens besluiten om zo’n dienst, bijvoorbeeld een applicatie voor online geboorteaangifte, ook in te zetten voor hun inwoners’, schrijft Digitale Overheid. ‘Ook is het mogelijk om verder te bouwen bovenop wat al beschikbaar is door zowel leveranciers als gemeenten.’

 

Open source

De Common Ground-visie is dat niet elke organisatie zelf data opslaat en toepassingen ontwikkelt, met een dure wirwar aan systemen als gevolg, maar dat data op één plek beschikbaar is en dat andere partijen die via een efficiënte weg kunnen opvragen. Bij deze visie hoort dat broncodes open source zijn, oftewel vrij opvraagbaar. In september benadrukte demissionair staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) dat 'open source de weg is die we opgaan'.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.