of 59250 LinkedIn

Plasterk enthousiast over Dimpact

Dimpact moet een eerste stap zijn richting uniformering van alle gemeentelijke websites in Nederland, dat stelt minister Plasterk in een debat met de Tweede Kamer.

Dimpact moet een eerste stap zijn richting uniformering van alle gemeentelijke websites in Nederland, dat stelt minister Plasterk in een debat met de Tweede Kamer. Meer dan dertig gemeenten hebben met het samenwerkingsverband gehoor gegeven aan de oproep van de minister om gemeentelijke websites te uniformeren.

Eerste stap
Plasterk beschouwt het Dimpact-initiatief als een aansprekende eerste stap in de goede richting. De Tweede Kamer zou graag één website zien die gefaciliteerd wordt door de overheid. VNG wil liever gestandaardiseerde gemeentewebsites in samenwerking met de markt. ‘Hoewel beelden over de aanpak verschillen, staat de noodzaak tot standaardisatie als een paal boven water’, aldus Dimpact. Minister Plasterk vindt het ‘onverkoopbaar dat gemeenten op eigen houtje het wiel opnieuw uitvinden’ en zet daarom sterk in op standaardisatie van alle gemeentewebsites. Dimpact valt bij Plasterk in goede aarde, zo maakte hij tijdens het debat kenbaar.

34 gemeenten 

Dimpact wordt inmiddels gedragen door 34 gemeenten. Het toepasbaar websitemodel genaamd WIM werd eind 2013 voor het eerst gebruikt, bij de website www.schijndel.nl. ‘Dimpact vult de standaardisatie van gemeentewebsites in met een websitemodel waarvan de ‘kern’ voor elke gemeente gelijk is. De techniek is gestandaardiseerd: wat de burger ziet bepaalt elke gemeente voor zich.’


Uitbereiding

Dimpact zoekt, om meer gemeenten aan te laten sluiten, verbinding met partijen zoals Cascadis, KING, Logius en marktpartijen. Een grootschalige uitrol is waarop gehoopt wordt. 'Hergebruik van de generieke website slaat enorm aan. Onze leden stellen kernwebsite-model WIM daarom vrij beschikbaar voor alle gemeenten in Nederland en nodigen hen uit om deel te nemen aan de WIM-samenwerking.' aldus directeur-bestuurder René Bal.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Drs. A. op
Als ons land het van dit soort visionairs moet hebben dan moeten we ons echt zorgen gaan maken. Plasterk en Dimpact claimen een soort noviteit die in deze markt door verschillende leveranciers al vele jaren wordt uitgevoerd. Gemeenten die websites afnemen van zowel de open source partijen als Typo3, Hippo of marktpartijen als Green Valley, SIM, GX of Seneca maken vaak al jaren gebruik van gestandaardiseerde templates voor hun websites. Daarnaast dubieus dat na de uitkomsten van commissie Elias deze minister zich door een marktpartij als Atos via Dimpact zich laat lenen om op deze wijze reclame te maken.
Door cees van dam op
Kijk eens aan, een minister als marrketinginstrument voor een partij met een marktaandeel van slechts 8%, Kan iemand vragen stellen over zijn inkomsten. En dat moet ons land regeren, compleet out of touch met de werkelijkheid
Door Sytze Dijkstra (Raadsgriffier) op
Gemeentelijke autonomie heeft geen inhoud bij deze minister!
Door Jos op
Die Plasterk is echt geen knip voor zijn neus waard (en de ambtenaren die hem op dit spoor hebben gezet evenmin). Hij is onder de indruk van slechts 35 gemeenten met dezelfde website maar gaat volledig voorbij aan de veel grotere groepen gemeenten die de website van SIM en van Green Valley gebruiken.