of 59281 LinkedIn

Pilot in Boxtel maakt burgers de baas over eigen gegevens

Gemeente Boxtel is gestart met de pilot van het Qiy Afsprakenstelsel dat ontwikkeld is door de onafhankelijke Qiy Foundation. Burgers bepalen met Qiy zelf wie hun persoonsgegevens die de gemeente heeft in mag zien.

Gemeente Boxtel is gestart met de pilot van het Qiy Afsprakenstelsel dat ontwikkeld is door de onafhankelijke Qiy Foundation. Burgers bepalen met Qiy zelf wie hun persoonsgegevens die de gemeente heeft in mag zien. 

Burgers voeren regie over eigen gegevens

Door burgers zelf beslissingen te laten nemen over hun eigen gegevens bij de gemeente, kunnen zij zelf de regie voeren. De gegevens van Qiy zijn door de gemeente verstrekt en kunnen gebruikt worden om een leeftijd of adres te valideren. Boxtel vindt dat de filosofie van Qiy past bij de nieuwe rol die de gemeente voor zichzelf ziet: ‘een overheid die burgers niet laat toekijken, maar laat meespelen.’

Gevalideerde gegevens 

Software-ontwikkelaar Centric maakt het in deze pilot mogelijk dat inwoners bij de gemeente Boxtel hun persoonlijke gegevens kunnen laten valideren met de Basisregistratie Personen (BRP). Er wordt daarvoor gebruik gemaakt van Dappre, een app die werkt op basis van het Qiy Afsprakenstelsel.

Centric heeft zijn nieuwe Portaal Burgerzaken aangepast, waardoor gemeente Boxtel eenvoudiger de validatie voor haar inwoners kan uitvoeren. Na vaststelling door een beëdigd ambtenaar hoeft de inwoner zelf alleen een QR-code te scannen vanaf het meekijkscherm, waarna hij kan beschikken over actuele en gevalideerde persoonsgegevens. Het is volgens de gemeente Boxtel de eerste keer dat deze mogelijkheid in Nederland wordt aangeboden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M op
" Burgers bepalen met Qiy zelf wie hun persoonsgegevens die de gemeente heeft mag inzien."
Een bedrieglijke stelling, of krijgt de burger nu werkelijk zeggenschap over het gebruik van BRP en Suwinet ???
Door P.J. Westerhof op
Deze 'oplossing' vooronderstelt dus niet alleen internet-toegang, maar ook het bezit van een smartphone.