of 59212 LinkedIn

'Patch Tuesday' groot probleem voor gemeenten

VNG vreest dat gemeenten volgende week enorm in de problemen komen door de wekelijkse update van Microsoft, zelfs als de veiligheidscertificaten in orde zijn.
Reageer
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten volgende week enorm in de problemen komen met hun digitale dienstverlening. Dinsdag voert Microsoft een wekelijkse update uit. Zelfs bij de gemeenten die hun veiligheidscertificaten op orde hebben, kan het systeem vastlopen. Dat zei een VNG-woordvoerder donderdag.
Nieuwe certificaten
Doordat certificaten van het bedrijf DigiNotar niet veilig bleken, moest het gros van de gemeenten in korte tijd de certificaten vervangen. Dat geldt ook voor de partijen waarmee zij informatie uitwisselen, zoals de Belastingdienst en de RDW. Met nieuwe certificaten kan echter niet meteen zaken gedaan worden; die moeten eerst een voor een aan de systemen van de partijen gekoppeld worden waarmee informatie wordt uitgewisseld.

Tijdsgebrek
Gemeenten kampen met een enorm tijdsgebrek, ziet de VNG. In totaal doen zij met honderden partijen zaken. ,,Als een klein dingetje fout gaat, kan dat enorme gevolgen hebben", aldus de woordvoerder. De VNG onderzoekt hoe groot die consequenties kunnen zijn.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.