Advertentie
digitaal / Nieuws

'Overheid verspilt jaarlijks 5 miljard aan ICT'

De overheid verspilt jaarlijks 5 miljard aan ICT-kosten, zegt Lauran Matthijssen, oud-ICT-specialist op het ministerie van Landbouw.

16 mei 2014

Als de ICT-projecten bij de overheid op een juiste manier zouden worden uitgevoerd, dan scheelt dat 5 miljard euro aan kosten op jaarbasis. Van dat bedrag is zo’n 1,3 miljard euro direct te wijten aan mislukte projecten. De rest komt doordat automatiseringssystemen eigenlijk te complex zijn gemaakt, zodat er te veel geld nodig is voor het beheer en onderhoud ervan.

Grote automatiseringsprojecten
Deze schatting maakte Lauran Matthijssen, oud-ICT-specialist op het ministerie van Landbouw, vrijdag voor de tijdelijke ICT-commissie. Die onderzoekt namens de Tweede Kamer waarom de overheid zo vaak de mist ingaat met veelal grote automatiseringsprojecten.

Oorverdovend stil
Volgens Matthijssen is het niet zo dat van de ongeveer 10 miljard euro die de overheid jaarlijks uitgeeft aan ICT, jaarlijks 5 miljard wordt verspild louter doordat projecten mislukken. Die bewering van anderen noemde hij overdreven. Matthijssen publiceerde al jaren geleden artikelen over de verspilling, maar daarna bleef het altijd ,,oorverdovend stil''.

108 in plaats van 4 miljoen
Volgens hem worden ICT-projecten ,,zo gekneed'' dat leveranciers er veel aan verdienen. ,,Een systeem dat 108 miljoen euro kostte, kon ook voor 4 miljoen'', zei Matthijssen. Hij heeft dit soort kwesties aangekaart maar voelde zich een roepende in de woestijn. Hij vindt dat de overheid ,,de plicht moet hebben ervoor te zorgen dat ze geen poot wordt uitgedraaid''. Hij ziet dat binnen ministeries geen interne kennis is over wat precies nodig is en wat het zou moeten kosten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Het is heel simpel:

- de kwaliteit van het ict personeel neemt zienderogen af;

- de werkdruk is hoog en de personeelskrimp fors;

- de voortdurende inhuur van exterenen leidt tot discontinuiteit en verstrengelingen van belangen

- de politieke druk gaat aan iedere ratio voorbij; kosten baten afwegingen tellen niet; het politiek belang staat voorop;

- de vergrijzing is groot en perspectief is er niet

- mangement aansturing is van erbarmelijk nivo

- verantwoordelijkheden en control zijn vaag

Hannes Haganum / kritisch lezer
Beste Henk, ik deel je mening. Omdat de boekhouders in dit kabinet inhoudelijk niet weten waar ze over praten, krijg je zulke blunders. Afschuwelijk dat er zoveel 40 en 50 Plussers door de apathie van de boekhouders aan de kant staan. Waarom bezuinigingen, als investeren in mensen juist nodig is ?
Eddy Hoogendijk
Da’s een hoop geld... Eigenlijk wisten we dat al veel langer.

Hopelijk gaat er - op basis van de uitkomsten van de hoorzittingen - nu echt iets veranderen.

Het blijft lastig om steeds lastenverzwaringen door te voeren, en zelf jaarlijks miljarden door het putje te laten gaan.
Advertentie