of 63606 LinkedIn

Overheid test NL-Alert

In heel het land zullen mensen met een daarvoor geschikte telefoon een testbericht krijgen. Daarmee kunnen ze controleren of hun telefoon goed staat ingesteld.
1 reactie

Het nieuwe alarmmiddel voor grote calamiteiten, NL-Alert, zal volgende week maandag voor het eerst worden getest. In heel het land zullen mensen met een daarvoor geschikte telefoon een testbericht krijgen. Daarmee kunnen ze controleren of hun telefoon goed staat ingesteld, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Cellbroadcast
NL-Alert is geen sms, maar werkt op basis van het zogeheten cellbroadcast. Daardoor krijgen telefoons ook waarschuwingen binnen als het netwerk plat ligt. In de berichten staat wat er aan de hand is en wat mensen moeten doen. In het bericht van maandag zal staan dat het gaat om een test.

Telefooninstellingen
Volgens het ministerie werkt het alarmsysteem inmiddels op meer dan de helft van de mobiele telefoons, maar zal dat aantal snel gaan oplopen. Vooral iPhones zouden nog moeite hebben met de waarschuwingen. Op www.nl-alert.nl kunnen mensen zien hoe ze hun telefoon moeten instellen om de berichten te ontvangen.

Twee keer ingezet
NL-Alert is sinds de invoering begin november twee keer ingezet. Eén keer in het Groningse Tolbert en één keer in Meppel (Drenthe). In beide gevallen ging het om een grote brand met veel rookontwikkeling, aldus het ministerie. 
Overigens worden ook op 6 mei en 4 november nog testberichten uitgezonden.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Xander Bult (Adviseur Crisisbeheersing) op
Op 30 januari jl. Is bij een zeer grote brand in Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede) tweemaal gebruik gemaakt van NL Alert. Een prima middel, effectief in het bereik als elke mobiele telefoon dit soort berichten ook kan ontvangen. De landelijke test komt daarom te vroeg
en kan afbreuk doen aan het imago van deze wijze van
alarmeren.