of 59761 LinkedIn

'Overheid moet burger informeren over EPD'

GroenLinks vindt dat de overheid verantwoordelijk blijft voor het informeren van de burger over de voortzetting van het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

GroenLinks vindt dat de overheid verantwoordelijk blijft voor het informeren van de burger over de voortzetting van het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Brief
Kamerlid Linda Voortman wil in ieder geval een brief aan alle burgers over wat de private doorstart van het landelijk EPD voor hen betekent. Zij verwondert zich erover dat de partijen die eerder voor die doorstart stemden, pleiten voor een via huisartsen en apotheken te verspreiden folder. "Met het afwijzen van de wet door de Eerste Kamer is ook de verplichte aansluiting voor artsen en apothekers komen te vervallen. Nu moeten zij de patiënt toch gaan voorlichten, ongeacht of zij zich aangesloten hebben en zich wellicht helemaal niet willen aansluiten."

Geen idee
Een brief is het minste wat de overheid kan doen om mensen te informeren, stelt zij. "De minister moet haarfijn uitleggen waar patiënten aan toe zijn." In feite wil GroenLinks nog steeds dat er pas een EPD komt als de privacy en de keuzevrijheid van de patiënt zijn gewaarborgd. Dat PvdA, VVD, CDA en D66 na het goedkeuren van de private doorstart van het landelijk EPD nu een brief aan burgers blokkeren, zorgt ervoor dat lang niet alle burgers wordt bereikt en dat veel mensen "geen idee hebben van hoe het nu zit met hun gegevens".

Privacy
Het landelijk EPD werd vorig jaar april weggestemd door de Eerste Kamer, omdat de privacy onvoldoende was gewaarborgd. In december 2011 besloot de Tweede Kamer - zonder GroenLinks - alsnog tot een doorstart, maar dan onder de hoede van private partijen in de zorgketen. Minister Schippers van VWS trok haar handen af van het project.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door FP op
@meneer de Bruijn: hetgeen u beschrijft, is geen EPD waar de discussie over gaat. Het is een separaat systeem, zoals iedere zorgaanbieder dat heeft. Dit is heel logisch, omdat als een dergelijk systeem niet zou bestaan, we terug zouden moeten naar de kaartenbak. Lijkt me een onwenselijke situatie.... Overigens vind ik de hele discussie over het EPD absoluut een non-discussie. Er wordt veel teveel de nadruk gelegd op de negatieve aspecten. Gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders is er primair voor de patiënten/cliënten en kan verkeerde indicaties, voorschrijven van verkeerde medicatie en (dus) snelheid en kwaliteit van het zorgproces ten goede komen.
Door Hans de Bruijn (journalist) op
Ik werd eind februari 2010(!!) slachtoffer van het toen nog niet bestaande EPD, ofschoon ik had laten weten
daar niets mee te willen te maken hebben.
Het betrokkern ziekenhuis rommelde er "vrolijk" in, maakte afspraak met een specialist over mij en zonder mij (ik ben dus niet gegaan) en achteraf bliojkt dat dit ziekenhuis zelf een EPD heeft aangelegd in samenwerking met....Microsoft!! Denkt u dat ik daar in mag kijken, dan vergist u zich. Dat mag ik niet.Ben nu twee jaar verder, een schadevergoeding heb ik nog steeds niet ontvangen. Wel heeft dit ziekenhuis zijn topman van toen weg zien gaan met een "gouden handdruk"
Door Jan op
Het is opmerkelijk dat een systeem van de overheid waarvan de 1ste kamer zegt dat de privacy niet is gewaarborgd wordt door de minister doorgeschoven naar private partijen om het alnog in te voeren... Dat de 2e kamer nu verwacht dat de bevolking met een via huisartsen en apotheken te verspreiden folder worden geinformeerd is opmerkelijk. Als de minister er kennelijk niets meer over te zeggen heeft, wat heeft de 2e kamer er dan nog over te zeggen?
Overigens is dit weer zo'n typisch geval van haagse doordouw politiek, hetmoet er komen of het nu wel of niet goed in elkaar zit. Wedden dat we de komende jaren privacy-problemen aan het ligt zien komen en de 2e kamer dan roept dat deminister moet ingrijpen.
Doet me overigens aan de bizarre bezwaarprocedure tegen opname in het EPD denken, je moest bezwaar aantekenen, op papier met een kopie van je paspoort en indienen nog voor de wet was aangenomen... Het was een voorbode van de rommeligheid die er daarna aan het EPD bleef kleven.
Door FP op
Minister Schippers moet dit juist niet doen. Ze is duidelijk teruggefloten en KAN NIET verantwoordelijk worden voor communicatie over iets waar ze niet over gaat!