Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheden dwingen om privacy te beschermen

Er moet nog zorgvuldiger worden omgegaan met persoonlijke informatie zoals namen, adressen, computeradressen en medische gegevens. Dat vindt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), de Nederlandse privacywaakhond.

11 mei 2011

Dwingen
In het jaarverslag dat het CBP woensdag heeft gepubliceerd, zegt voorzitter Jacob Kohnstamm dat het CBP ,,scherpere tanden" nodig heeft om personen, bedrijven en de overheid te dwingen tot zorgvuldigheid.


Meer bevoegdheid
Kohnstamm is dan ook blij dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie eind april heeft aangekondigd dat het CBP meer bevoegdheid krijgt om boetes uit te delen. Wat volgens het CBP vooral moet worden aangescherpt, is dat de overheid en bedrijven mensen beter op de hoogte moeten brengen van de gegevens die zij gebruiken en wat ze ermee doen.

Grenzeloos
,,Er zijn bijna grenzeloze mogelijkheden voor de opslag en verwerking van gegevens. Zelfs wie gebrand is op zijn privacy, heeft geen inzicht in het woud van alle gegevensverwerkingen", aldus Kohnstamm.Toenemende digitalisering en globalisering maken het steeds moeilijker voor burgers om inzicht te hebben in wat er allemaal met persoonsgegevens gebeurt.

Ingrijpend
Persoonlijke gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gepubliceerd op internet. ,,Dat kan voor betrokkenen ingrijpende en zeer schadelijke gevolgen hebben'', aldus het CBP. Technologie maakt het mogelijk het gedrag van burgers te volgen. Doordat vaak niet helder is wie wat verzamelt en wat ermee wordt gedaan, kunnen mensen nauwelijks de controle houden over hun eigen gegevens.

Etnische registratie

Ook het afgelopen jaar heeft het CBP op diverse vlakken moeten ingrijpen omdat overheden of bedrijven zich niet aan de Wet bescherming persoonsgegevens hielden. Er zijn bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met de gemeenten Ede en Enschede over de registratie van Roma, terwijl etnische registratie niet mag.

Ov-chipkaart

Ook werd onderzoek gedaan naar de verwerking van studenten met een ov-chipkaart, het koppelen van bestanden door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en het invoeren van politiegegevens in het systeem van Europol. Onlangs nog maakte het CBP bekend een last onder dwangsom te hebben opgelegd aan Google, omdat met het Street View-project ten onrechte gevoelige informatie van eigenaren van wifi-routers was verzameld en verwerkt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
De gluur-mentaliteit die van Nederland bezit heeft genomen, gaat steeds verder. Vandaag werd ik bij het aanschaffen van enkele speciale biertjes verrast door een kastje naast de kassa met daarin een camera. Het is nu nog een "experiment", maar het is de bedoeling dat ik in de toekomst bij elke aanschaf mijn gezicht voor die camera houd. Ergens in het land zitten dan gluurders vanuit een "ageview-centrum" te turen of ik wel 16 jaar of ouder ben. Als ze niet binnen 3 seconden op grond van hun telepatische gaven kunnen zien dat ik ten minste 16 jaar ben, moet ik me legitimeren om mijn biertjes te kunnen afrekenen. Zij nemen "de taak van de kassamedewerker over", staat in de flyer die me werd overhandigd door diezelfde "kassamedewerker", dat wil zeggen de eigenaar van de winkel die ik al tien jaar ken.

Ik kom namelijk al vanaf mijn tweede verjaardag speciale biertjes kopen in deze winkel. Dat kan binnenkort dus niet meer.

Heel jammer, dat de eigenaar van deze winkel binnenkort een trouwe klant gaat verliezen. Ik ben dol op mijn biertjes, maar ik heb geen zin om me elke keer te laten begluren. Ik ben namelijk een sociale drinker, het gaat me om de sfeer. Ik voel me niet op m'n gemak bij zo'n Bierstasi. Das Leben der Anderen. Mensonterend. Bijna iedereen schijnt dat normaal te vinden.

De opnames worden niet bewaard, staat er in die flyer. Wie kan dat controleren? Er wordt steeds gelogen over het bewaren van gegevens.

En het gaat natuurlijk ook niet werken. De jongens die ze hiermee willen wegjagen, vragen gewoon hun oudere broertje, of iemand die wat wil bijverdienen.

In een tijd waarin er op alles bezuinigd wordt, wil men dus een centrum gaan opzetten met duizenden gluurders om bij elke bier- of wijn-aankoop de leeftijd van de koper op afstand te beoordelen.

Doe normaal. Investeer dat geld in de thuiszorg.
Advertentie