of 59318 LinkedIn

Opnieuw rechtszaak over kentekenparkeren

Inwoner Ton van der Voort gaat met steun van Privacy First een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente Haarlem. Die schendt volgens hem de privacy van inwoners omdat zij hun kenteken vanaf september digitaal of telefonisch moeten aanmelden bij een bezoek. Dat meldt Haarlems Dagblad.

Inwoner Ton van der Voort gaat met steun van Privacy First een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente Haarlem. Die schendt volgens hem de privacy van inwoners omdat zij hun kenteken vanaf september digitaal of telefonisch moeten aanmelden bij een bezoek. Dat meldt Haarlems Dagblad.  

Eerdere rechtszaak
Privacy First voerde eerder een rechtszaak over kentekenparkeren tegen gemeente Amsterdam. Er loopt nu een hoger beroep en kentekenparkeren is in Amsterdam nog altijd mogelijk. De stichting schrijft in een persbericht dat het bezoekersparkeren in Haarlem nog kan worden tegengehouden, maar in talloze gemeenten in Nederland al is ingevoerd. ‘De komende rechtszaak in Haarlem zal voor al deze gemeenten gevolgen kunnen hebben.’


'Het gaat de overheid niets aan wie er op bezoek komt'

Haarlem wil parkeren digitaliseren, dat houdt in dat er een einde komt aan de papieren bezoekersschijf. Bij het gebruik van de papieren bezoekersschijf, die in de auto wordt achtergelaten, worden er door de gemeente geen gegevens bijgehouden van bezoekers. Bij het invoeren van een kenteken krijgt de gemeente gegevens over wie waar is geweest. Directeur en jurist Vincent Böhre van Privacy First in Amsterdam zegt tegenover Haarlems Dagblad dat het de overheid niets aan gaat wie er op bezoek komt. ‘Het is een gotspe dat Haarlem dit invoert, maar je ziet het in steeds meer gemeenten. Dit is zeker een rechtszaak waard. Wij kunnen wellicht een pro-deo-advocaat regelen.’


AVG

Haarlem zegt met de bezoekersregeling goed gekeken te hebben naar de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het blijkt volgens een Privacy Impact Analyse (PIA) om een laag privacyrisico te gaan. ‘Er moet een rechtmatig doel zijn, een juridische grondslag en zorgvuldige uitvoering. Bij alles wat we doen, beoordelen we deze aspecten. Ook bij het uitwerken van de bezoekersregeling.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
We doen net alsof dit uit de lucht komt vallen, alsof het een soort natuurgeweld is.

Feit is dat hier overduidelijk een ambtenaar aan het werk geweest is zonder al teveel benul van privacy. De kreetjes kloppen, maar de invulling niet.
Die PIA kan dus gevoeglijk de prullebak in.

De rechter zal het boeltje hoogstwaarschijnlijk doorschuiven naar de AP.
Door Dick (Adviseur) op
Wat Linden (10-8-2018, 9:00 uur) zegt! We lopen nog zo hopeloos ver achter op lichtende voorbeelden van overheidsmanagement als China (zie b.v. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gez … Privacy en vrij (d.w.z.: anoniem) reizen, dat moeten we toch zeker niet willen met zijn allen! En al helemaal niet als het ons als bestuurders moeite en geld kost!!!
Door Linden op
Ik vind die manier van parkeren een enorme vooruitgang en mogelijk zijn er nog belangrijker zaken waar mijnheer Van der Voort zich voor zou kunnen inzetten. Zaken die echt iets bijdragen aan de samenleving.