of 59082 LinkedIn

Ook voertuiggegevens RDW worden open data

De RDW stelt vanaf nu de gegevens over alle geregistreerde Nederlandse voertuigen ter beschikking als open data - voorlopig geheel gratis.

De RDW stelt vanaf nu de gegevens over alle geregistreerde Nederlandse voertuigen ter beschikking als open data - voorlopig geheel gratis. Geheel in stijl gaat dat gepaard met een app-wedstrijd.

Innovatie stimuleren

De Rijksdienst voor het Wegverkeer stelt de voertuiggegevens uit de Basisregistratie Voertuigen (waaronder kenteken, merk en type van het voertuig, brandstof- en motorgegevens, apk-informatie en de tenaamstellingshistorie) beschikbaar om innoverende diensten en toepassingen te stimuleren en wellicht de registratie zelf te verbeteren. Privacygevoelige gegevens worden niet verstrekt.

Open data
De RDW heeft het via zijn site al mogelijk gemaakt dergelijke gegevens 'handmatig' op te vragen, maar nu komt het databestand in zijn geheel beschikbaar (via de Azure Marketplace van Microsoft)  als grondstof voor toepassingen van derden. "De informatie was ook al op abonnementsbasis beschikbaar voor commerciële providers, maar nu hebben we bij wijze van proef het hek opengezet voor iedereen", aldus RDW-woordvoerder Sjoerd Weiland. Ideeën over het soort toepassingen dat met de gegevens mogelijk is, heeft het RDW eigenlijk nog niet, stelt hij. "We gooien het gewoon open. We zijn zelf ook heel benieuwd." De Rapid Open Data Competitie is bedoeld als extra stimulans voor het ontwikkelen van nieuwe apps, websites, games et cetera. De inzending sluit op 7 oktober.

Tarifering mogelijk
Wijland benadrukt dat het vooralsnog om een proef van een jaar gaat. Daarna beslist de RDW hoe verder te gaan en of er bijvoorbeeld een 'tariferingsmodel' moet komen. "Ook die tarifering is volstrekt afhankelijk van onze ervaringen." Met de proef wil de RDW zelf ervaring opdoen met open data, ook om de kwaliteit van de gegevens eventueel te verbeteren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.