of 59082 LinkedIn

Ook lokale politici moeten voorzichtig twitteren

De website Politwoops laat nu ook verwijderde berichten van lokale politici zien.
Reageer

Het verwijderen van ondoordachte twitterberichten door politici is vrij zinloos geworden. De website Politwoops, die ruim een jaar geleden is gelanceerd, laat nu ook verwijderde berichten van lokale politici zien.

Nieuws

Politwoops.nl, een initiatief van het collectief hack de Overheid, is vorig jaar geïntroduceerd om een overzicht te geven van de door landelijke politici verzonden tweets die ze vervolgens weer hebben gewist. Zo zou bijvoorbeeld nieuws aan het licht kunnen komen dat de politici bij nader inzien liever verborgen houden. De redenen voor het verwijderen van de berichten blijft uiteraard onbekend.

 

Lokaal

Sinds deze maand biedt Politwoops een overzicht van de verwijderde berichten uit zo ongeveer alle bekende twitteraccounts van politici in Nederland, ongeveer 2200 in aantal, inclusief de lokale politici. Het platform NetwerkDemocratie leverde de lijst aan. In mei had het platform al de accounts van veel buitenlandse politici aangeleverd, wat vooral voor journalisten uit Denemarken, Spanje, Groot-Brittannië, Estland, Noorwegen en Zweden interessant bleek. Die kunnen terecht op politwoops-sites in eigen land (politwoops.es etc.).

 

Geheugen

Het Hack de Overheid-collectief maakt zich vooral hard voor het gebruik van 'open data' in Nederland. Dat moet nieuwe diensten en een versterkte democratie opleveren. Politwoops is volgens de makers niet alleen een kwestie van transparantie, "maar laat ook zien dat het geheugen van het internet ijzersterk is: ook wanneer je iets verwijdert, is het vaak nog terug te vinden."

 

Knipoog

Woordvoerder Lex Slaghuis van Hack de Overheid noemt de site vooral een 'knipoog' naar de transparantie. "Je ziet wel dat berichten uit tactische overwegingen worden verwijderd. In het buitenland zijn er echt relletjes geweest rond politici die dingen zeiden die ze echt beter niet hadden kunnen zeggen." Er zal volgens hem nu goed worden nagedacht over hoe het systeem actueel kan worden gehouden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.