Advertentie
digitaal / Nieuws

Onderzoek naar digitale dienstverlening overheid

Met het onderzoek wil de ombudsman de minister en bestuursorganen die de komende tijd meer gebruik gaan maken van digitale dienstverlening informeren wat voor burgers belangrijk is.

08 oktober 2013

De Nationale ombudsman gaat de digitale dienstverlening van de overheid onderzoeken. Dat meldt de site van de ombudsman. Hij wil in kaart brengen wat de zorgen en ervaringen van burgers zijn waar het gaat om digitale diensten van de overheid. De vraag is waar burgers in de praktijk tegenaan lopen en wat zij in redelijkheid van de overheid mogen verwachten.

Burgers
Met het onderzoek wil de ombudsman de minister van Binnenlandse Zaken en alle andere bestuursorganen die de komende tijd meer gebruik gaan maken van digitale dienstverlening informeren wat voor burgers belangrijk is als de digitale dienstverlening verder wordt uitgewerkt.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud Ravenhorst / Webadviseur
Goed initiatief! Misschien nog mooier als er meteen oplossingen worden aangedragen en bij de realisering daarvan wordt samengewerkt met de ambtenaren die er al jaren aan werken (zoals dat gebeurt binnen Cascadis (www.cascadis.nl))
Ingeborg Kriegsman / adviseur
Op dit moment organiseert Orange Logic in samenwerking met de gemeente Veere een WaboWijzer bijeenkomst over digitale dienstverlening. De gemeente Veere is daar heel goed mee bezig. Blijkt dus een actueel onderwerp te zijn. Meer info op www.wabowijzer.nl

Marjolein / Programmamanager Dienstverlening
Ik ben benieuwd naar de resultaten! Ben er voorstander van om inwoners te vragen waar ze behoefte aan hebben en op basis hiervan beleid te maken. Bij de rijksoverheid en gemeenten wordt maar al te vaak gedacht dat we wel weten wat burgers willen. Stuk efficienter, klantgerichter en zuiniger om dat eerst te vragen en pas dan beleid te maken.
Liever vandaag nog dan morgen
Helemaal met marjolein eens. Ik maak totaal geen gebruik van de digitale dienstverlening van mijn gemeente. En met mij denk ik nog 99% van de bevolking.
August Biels / gewezen ambtenaar
"De Overheid" zo die al zou bestaan doet het naar mijn schatting gemiddeld genomen 'best aardig'; een matig zesje dus. Vooropgesteld dat je UWV en de 'digitaliseringsattitude t.o.v. de burger' niet meetelt.



Tel je die wel mee, dan wordt het een dikke vette min twee. Op z'n best.



De digitale dienstverlening van het UWV, en dan met name werk.nl schiet in talloze facetten en op talloze manieren zò te kort dat het de overheid als geheel in de min brengt.



Daarnaast de overhaaste en ondoordachte digitalisering van diensten op allerlei niveau's bij de overheid, waarbij de burger verplicht wordt om informatie met of communicatie van/met de overheid digitaal af te nemen. Zonder dat er kennelijk ook maar een seconde bij wordt stilgestaan dat er ook nog niet-gedigitaliseerde brugers zijn. Die worden automatisch bestempeld tot een soort tweederangs burgers, die daarmee zelfs een deel van hun burgerrechten dreigen te verliezen.



Dus kom maar op, ombudsman. Ik ben benieuwd.
N. van Koll / ambtenaar
VOlgens mij hoeft de ombudsman niet veel te onderzoeken als je te maken hebt met het UWV en Werkplein. Dat is abominabel. Dat is slecht . Maar ze hebben het daar gewoon doorgevoerd en op personeel bespaard. Er is niemand aan de telefoon te krijgen als je iemand nodig hebt.

Een andere niet werkende digitale overheidsdienstverlening is het "omgevingsloket" voor het aanvragen van een "bouwvergunning" of dergelijke. De burger die daar gebruik van moet maken is niet in staat een aanvraag zelfstandig in te dienen. Men vergeet ook simpelweg dat digitaal aanvragen (als men daarvoor kiest in het omgevingsloket) ook werkelijk digitaal aanvragen is. Mailen heeft dus niets met het digitaal aanvragen te maken. Onlangs heeft men een onderzoek gedaan naar de werking van het omgevingsloket. Daar kwam een dikke voldoende uit. Maar ik durf te stellen dat dat niet terecht is gezien de ervaring die ik dagelijks opdoe. Het komt er gewoon op neer dat iedereen de hele dag op knopjes van het keyboard zit te klikken om zaken te verzamelen of door te zetten via de digitale "snelweg" in plaats van het geven van mondelinge adviezen ( wat beter en sneller werkt).

Ik heb persoonlijk dus nog niet ondervonden dat het digitaliseren efficient of beter werkt. Het levert geen tijd op het kost meer tijd. Behalve voor degenen natuurlijk die erover beslissen. DIe zijn niet gebonden aan tijdspaden en hoeven geen verantwoording af te leggen. DIe zitten maanden of jaren te praten over zaken (wat ontzettend veel geld kost) en voeren het dan door als ze elkaar genoeg ondersteund hebben. De uitvoerders moeten het dan maar zien. Daar moet dan op bezuinogd worden.
JC
Als inwoner van de stad Den Haag kan ik zeggen dat ik dik tevreden ben over de digitale dienstverlening van mijn stad. Vrijwel alle diensten kan ik digitaal aanvragen en afspraken om bijvoorbeeld mijn paspoort af te halen worden netjes ingepland. Een dikke 9!
erg Boos / ambtenaar
Een goede zaak om hier eens objectief naar te kijken. De verschillen zijn enorm groot tussen de diverse overheden maar ook op de verschillende informatie gebieden. Kijk alleen al maar naar de wildgroei aan websites en de diversiteit daarin. Daarnaast lijkt het wel of sommige overheden de privacy poort wagenwijd open zetten en alle door diezelfde overheid verzamelde data om niet beschikbaar stellen aan bedrijven (zonder de burger toestemming te vragen) die dat vervolgens commercieel op alle mogelijke manieren uitbuiten/misbruiken. De steeds verder gaande privatisering / verzelfstandiging / uitbesteding etc. van essentiële overheidstaken is nog een probleem apart.
Advertentie