Advertentie
digitaal / Nieuws

Ondernemingsdossier moet overheidsbureaucratie bestrijden

De bureaucratie van de overheid zit het bedrijfsleven te veel in de weg. Met de nieuwe Digitale Agenda.nl wil het ministerie van Economische Zaken daar een einde aan maken.

18 mei 2011

Groei

'Nederland vergrijst, en dat moeten we het hoofd bieden', stelde minister Maxime Verhagen bij de lancering van de Digitale Agenda. We moeten vooral slimmer gaan werken, 'en dat kan alleen met ICT.' Maar om met ICT economische groei te realiseren, moet wel allereerst de bureaucratie worden aangepakt waar bedrijven zich mee geconfronteerd zien. 

 

Eenmalig aanleveren

Er komt daarom een ondernemingsdossier waarin ondernemers informatie kunnen zetten die ze nu nog bij verschillende overheden (zoals het CBS) moeten aanleveren. Eenmalig vastleggen, meervoudig gebruik door de overheid, is het devies. Het sleutelwerk aan de 'achterkant' van dat dossier moet nog verricht worden. Uitwisseling van gegevens zal in de rapportagetaal SBR (Standard Business Reporting) gaan gebeuren. Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar beginnen de horeca, recreatiesector en de rubber- en kunststofindustrie met het ondernemingsdossier.

 

Topsectoren

De Digitale Agendal, die volgens Verhagen 'naadloos' aansluit op de Digitale Agenda van EU-commissaris Neelie Kroes, moet ook 9 topsectoren in Nederland een boost geven. Verhagen noemde het realiseren en ter beschikking stellen van een nationale database met satellietbeelden en -gegevens, waarmee sectoren als agrofood en tuinbouw hun voordeel kunnen doen. Landbouwers zouden efficiënter kunnen bemesten en irrigeren met dergelijke gegevens. 'Er is een schat aan informatie aanwezig waarmee geïnnoveerd kan worden', aldus Verhagen. 

 

Open data

Binnen enkele maanden start er ook een programma voor 'open data', overheidsgegevens waarmee het bedrijfsleven meer zou kunnen doen. Die overheidsdata zijn alleen vaak niet ‘open’ omdat ze bijvoorbeeld niet goed door computers kunnen worden gelezen. het kabinet gaat overheden aansporen daar via het Open Dataportaal van de overheid alsnog voor te zorgen. Er moet volgens de Digitale Agenda wel rekening worden gehouden met de kosten van het omvormen van publieke informatie naar bruikbare open data. Betalen voor die gegevens is wel een heikel punt, bleek tijdens een discussie op de bijeenkomst waar de agenda werd gelanceerd. De ministeries van EL&I en BZK gaan volgend jaar een Kenniscentrum Open Data opzetten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
Een ondernemingsdossier gaat de bureaucratie bestrijden. Er is maar 1 antwoord mogelijk:
hahahahahahahahahahaha. etc.

Of deze man weet echt niet waarom er een bureaucratie is hij meent het echt. In beide gevallen heeft NL een groot probleem. Ik denk dat het artikel als volgt gelezen moet worden:
het zijn onze wetten en regels maar het is jullie probleem.
Advertentie