Advertentie
digitaal / Nieuws

Ombudsman onderzoekt onterechte GBA-uitschrijvingen

De ombudsman van Rotterdam gaat klachten onderzoeken van Rotterdammers die tegen hun zin in zijn uitgeschreven uit de GBA en daardoor in de problemen zijn gekomen.

17 oktober 2013

De gemeentelijke ombudsman van Rotterdam gaat een aantal klachten onderzoeken van Rotterdammers die tegen hun zin in zijn uitgeschreven uit de GBA. Het blijkt ook erg moeilijk dergelijke beslissingen terug te draaien.

Lastige weg terug
Sinds begin 2012 heeft gemeentelijk ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zo'n 40 klachten ontvangen van Rotterdammers die waren uitgeschreven uit de GBA en de grootste moeite hadden dat ongedaan te maken. Ze noemt het opvallend dat ze als ombudsman voor de regio Rotterdam, die meer gemeenten omvat, alleen klachten over de gemeente Rotterdam heeft ontvangen. Ze gaat kijken of de gemeente zijn adresonderzoeken goed uitvoert.

Al enige tijd
Volgens Zwaneveld zijn de klachten niet rechtstreeks het gevolg van de opgevoerde inspanningen van de overheid die tot verbetering van de kwaliteit van de GBA moeten leiden. "Ik zie dat ze actief zijn, maar Rotterdam is altijd al een voorloper op dit gebied. De klachten zijn ook al begonnen voordat de kwestie met de Bulgaren en de Roemenen zich voordeed."

Grote gevolgen
Uitschrijving uit de GBA kan grote gevolgen hebben voor de betreffende burger. "Als je persoonslijst wordt opgeschort, zoals dat heet, besta je voor de gemeente niet meer." Het gevolg is dat uitkeringen en toeslagen worden gestaakt, de opbouw van AOW-rechten ophoudt en er voor bijvoorbeeld bevolkingsonderzoeken geen oproep meer volgt, omdat allerlei instanties automatisch bericht krijgen van het 'vertrek' van die persoon. De schade is voor de betreffende burger erg moeilijk te herstellen, constateert ze. "Het probleem in Rotterdam is dat er maar twee balies beschikbaar zijn voor 'hervestiging' en dat daarvoor vaak een wachttijd van vijf tot zes weken geldt. Dat is een lange tijd om zonder uitkering te zitten."

Vrije derden
Zwaneveld zoekt een mogelijke oorzaak in het doorgeven van signalen door organisaties die in de GBA-wet 'vrije derden' heten, en wat er met die signalen gebeurt. Een deurwaarder bijvoorbeeld die iemand meermalen niet thuis treft, kan dat aan de gemeente doorgeven. "De gemeente verricht vervolgens een adresonderzoek en mijn vraag is of dat onderzoek wel behoorlijk wordt uitgevoerd." Ze wil documenten bestuderen en meelopen in het werkproces van de betreffende ambtenaren. De eindresultaten van het onderzoek zijn in april 2014 te verwachten.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

secretaris / secretaris
Waarom zou je op alle brieven en bevelen van de overheid maar moeten reageren? Of op allerlei onzin van derden? Die derden moet de macht ontnomen worden maar even te regelen dat iemand dan maar wordt uitgeschreven. En: ik vermoed dat Roelof die hier reageert ook wel eens gelijk kon hebben: is dit een manier om te bezuinigen op uitkeringen die via de gemeente lopen, zoals de bijstand? En wat betreft de deurwaarder en de spookburgers: het zou in elk geval verboden moeten worden dat iemand zich inschrijft op een adres zonder schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres.
L.W.Visser / Vrijwiller i.v.m. misstanden instellingen.Overheid . U.W.V.
Zover ik het begrijp is het onterecht of een fout van de gemeenteelijke ambtenaar. en ben ik dan ook blij ye horen dat er door U gehoor aan wordt gegeven. Te weten dat dit altijd zal blijven bestaan. M vr G L.W.Visser
Berend D.
De gemeenten kunnen beter de zaak ook eens omdraaien en controleren op ingeschreven blijven staan en niet werkelijk op dat adres wonen maar vertrokken zijn naar het buitenland.



Wonen in Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en tevens toch mooi AOW opbouwen voor later omdat je bij vrienden of familie blijft ingeschreven staan in Nederland. Want als je je wel laat uitschrijven wordt je later 2% per jaar gekort op je AOW.



Woon je 10 jaar in het buitenland dan zou je later 20% minder AOW ontvangen. Blijf je lekker ingeschreven staan bij vrienden of familie, dan krijg je de volle 100% !!!

Dat is toch erg voor de mensen die blijven in Nederland daar werken en zelfs langer moeten doorwerken. Kon je eerst met 65 van je AOW gaan genieten, tegenwoordig is het doorwerken tot je 67ste. En de Nederlander die zich niet laat uitschrijven? Die wordt niet gekort maar krijgt later even veel, ook 100% AOW.

Zeg nou zelf, is dat eerlijk???? Zo zie je maar, controleren op dat soort inschrijvingen en die mensen uitschrijven, dat levert de staat veel geld op.
Paul / projectleider
Het kan natuurlijk ook zijn dat de mensen in Rotterdam beter de weg naar de ombudsman weten te vinden met al hun klachten.



In ieder een check of er zorgvuldig gehandeld wordt lijkt me op z'n plaats.



Overigens, waarom duurt het hervestigen zo lang?



Jan
De ombudsman kan beter haar energie stoppen in onderzoek waarom die uitgeschreven Rotterdammers het gewoon vertikken om te reageren op diverse oproepen en willens en wetens onvindbaar blijven voor de Nederlandse overheid. En als er dan uiteindelijk nog maar één middel rest, en dat is uitschrijving uit e GBA, gaan we zielig doen? Kom op zeg. Rotterdam, ga vooral door op de ingeslagen weg. Is een voorbeeld voor de rest van Nederland.
Kaas !


Het heeft wel wat, helemaal van de radar verdwijnen, als een geest.

AOW krijg ik toch nooit, die pot is al leeg gevreten door links stemvee.

Hans
Sommigen weten werkelijk niet waar ze over praten en hebben duidelijk nooit de gevolgen van zo'n onterechte uitschrijving meegemaakt. Het zou de overheden sieren omzichtiger met zo'n ingrijpende maatregel om te gaan.
Roelof
Hopelijk gaat de ombudsman van Amsterdam dit onderzoek ook doen, want daar gebeurt het ook.

In ZuidOost is de postbezorging hopeloos, maar wie niet op één brief van de Dienst Werk en Inkomen reageert wordt zonder verder onderzoek uitgeschreven.

Als je bezig bent de Nederlandse nationaliteit te krijgen, moet je een periode ononderbroken ingeschreven staan...Ik ken één zwaargedupeerd persoon.
h. karelsen / voorzitter stichting Deurwaarders Collectief Nederland (DCN)
Prima dat de Rotterdamse ombudsman een onderzoek instelt naar onterechte uitschrijvingen. Ik hoop dan echter wel dat mevrouw Zwaneveld zich meteen ook goed verdiept in de problemen welke worden veroorzaakt door mensen die bewust het GBA min of meer sabboteren. Dat zijn er landelijk tien-duizenden, we noemen dat de zogenaamde spookburgers. En hoe vervelend het ook is, de 40 verkeerd gegane uitschrijvingen kunnen worden hersteld. We moeten dit voorval niet niet groter maken dan het is.

K. de Beer / organisatie adviseur
Burgerzaken schrijft je niet zomaar uit. De Ombudsvrouw maakt zich nu wel erg druk, maar mijn ervaring is dat er een heleboel burgers zijn die geen mallemoer geven om hun verplichtingen maar wel overal van willen profiteren. Nederland is en blijft alleen goed, democratisch en betaalbaar, te besturen als we eenvoudige regels hanteren. Dat gaat echt miljarden opleveren dan de bureaucratie die de afgelopen 20 jaar ontstaan is omdat de politiek elke uitzondering wil honoreren.
Advertentie