of 63966 LinkedIn

NVVB: digitaliseer het verkiezingsproces

Er moet in 2014 gewoon weer elektronisch worden gestemd, vindt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. In ieder geval kan het verkiezingsproces een stuk digitaler.

Er moet in 2014 gewoon weer elektronisch worden gestemd, vindt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. In ieder geval kan het verkiezingsproces een stuk digitaler.


Krachtenbundeling
De NVVB is gestart met een projectgroep 'innovaties verkiezingen', die allerlei bestaande innovaties wil bundelen en nieuwe innovaties zal stimuleren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zullen de gemeenten daar wat van merken, stellen Jan Cees Noord, portefeuillehouder Verkiezingen van de NVVB en Michiel Hofman, beleidsmedewerker NVVB, in een artikel in het Burgemeestersblad.

Overzicht houden
'Veel gemeenten hebben bij de verkiezingen in 2012 al onderzoek gedaan naar innovaties die het verkiezingsproces ondersteunen', stellen zij. 'Denk hierbij bijvoorbeeld aan een app voor de tablet of smartphone. Deze app helpt gemeenten vooraf bij de organisatie van verkiezingen. Zoals het plannen van de stembureaus en het indelen van de stembureauleden. Maar de app zorgt ook voor realtime informatie op de verkiezingsdag zelf. Alle stembureaus kunnen problemen of vragen centraal doorgeven, via de app op hun telefoon. De gemeente behoudt daardoor, waar hij of zij ook is, altijd het volledige overzicht op de tablet.'

Stemmen tellen
Andere mogelijkheden zijn een digitaal Register Ongeldige Stempassen, één geïntegreerd softwaresysteem en nieuwe stembiljetten die in ieder geval foutloos - want digitaal - zijn te tellen. 'De stembureauleden komen steeds meer onder druk te staan. Zo moet de identiteit nauwkeurig worden gecontroleerd en de stembureaus zijn lang open. Ondertussen wordt wel verwacht dat gemeenten nog op de avond van de verkiezingen alle stemmen hebben geteld.'

Steun van minister nodig 
Noord en Hofman doen een beroep op minister Plasterk. 'Wanneer we een modern verkiezingsproces willen, een proces dat de kansen van de huidige technologie optimaal benut, moet er toch echt steun van de minister komen. Zijn steun moet ervoor zorgen dat de wettelijke kaders worden aangepast en er een gedegen onderzoek komt naar het elektronisch stemmen.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lennart (Freelance adviseur digitalia) op
De hier genoemde voorstellen zijn allemaal potentiële verbeteringen, hoewel je je kunt blijven afvragen of de investeringen opwegen tegen de opbrengst. Tenslotte is nu ook de telling wel altijd nog dezelfde avond beschikbaar.

Echt stemmen via digitale kanalen blijft echter een volkomen heilloze weg. Het is niet mogelijk om dat op zo'n manier te organiseren dat er werkelijk sprake is van anonimitieit én vrijheid én transparantie én geheimhouding. Uiteindelijk is zelfs een paper trail niet genoeg. Het is tijd om te accepteren dat zelfs computers hun limieten hebben. En zo erg is dat niet.
Door Ad Gerrits op
En graag stemmen na inlog met DigiD. En voor de mensen die dat niet gezellig vinden, komt er het geluid van het rode potlood op papier bij als je je keuze maakt.