of 59318 LinkedIn

NUP: 'Op dit moment is niemand de baas'

Het ontbreekt staatssecretaris Ank Bijleveld aan fundamentele mogelijkheden daadwerkelijk meer regie te brengen in de aanpak van het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP). Dat bleek tijdens een Algemeen Overleg tussen de staatssecretaris en de Tweede Kamer op woensdag.
2 reacties
Het ontbreekt staatssecretaris Ank Bijleveld aan fundamentele mogelijkheden daadwerkelijk meer regie te brengen in de aanpak van het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP). Dat bleek tijdens een Algemeen Overleg tussen de staatssecretaris en de Tweede Kamer op woensdag.

De uitvoerbaarheid van het NUP werd enkele maanden geleden al sterk in twijfel getrokken in een zogeheten Gateway review, waarin het NUP een 'code rood' kreeg.

 

Kamerleden drongen bij de staatssecretaris aan op veel meer centrale regie en grip op het NUP en alles wat met de e-dienstverlening te maken heeft. Arda Gerkens (SP) stelt dat het Gateway-rapport over het NUP toch duidelijk stelt dat die centrale regie veel sterker moet zijn, maar dat Bijleveld dat in haar reactie erop uit de weg gaat. 'De staatssecretaris pakt niet door. Ik zie geen urgentie in de reactie.' Pierre Heijnen (PvdA) suggereert een regeringscommissaris met doorzettingsmacht of zelfs een minister van dienstverlening. Ook vraagt hij zich al of het nog vol te houden is dat EZ en BZK elk een eigen traject hebben in de realisatie van de e-overheid. 'De rol van BZK moet revolutionair veranderen, blijkt uit de Gateway review. Ik zie dat nu niet gebeuren.' Kamerlid Rendert Algra (CDA) betwijfelt of de door Bijleveld voorgestelde 'DB-BRG' (dagelijks bestuur van de Bestuurlijke Regiegroep) wel de 'mandaatgroep' is die volgens het Gateway-rapport nodig is. Ook hij spreekt de wens uit BZK nadrukkelijker als het coördinerende departement te laten optreden.

 

Bijleveld zegt dat er al veel verbeterd is en dat er is ingegrepen naar aanleiding van het NUP-rapport. Daarnaast is er momenteel een 'overheidsbrede visie op dienstverlening' in de maak, die richtinggevend moet worden. Maar het NUP zelf is gebaseerd op een bestuursakkoord en over echt ingrijpen zijn daarin geen afspraken gemaakt, zegt Bijleveld. Volgens haar is de 'sturingscontext' eenvoudigweg niet goed. 'BZK kan niet sturen op bijvoorbeeld het Handelsregister, [onderdeel van het NUP, red.] maar ik ben wel verantwoordelijk voor het NUP. Dus voor de toekomst moeten we echt andere afspraken maken. Dat is iets wat bij de formatie van een nieuwe regering aan de orde zou moeten komen.'

 

Gerkens' suggestie om het NUP dan maar een tijdje stop te zetten omdat dat weer een half jaar duurt vindt Bijleveld te ver gaan. 'We hebben wel degelijk een aantal dingen ter verbetering gedaan. Maar ik kan niet echt ingrijpen. Op dit moment is niemand de baas.' Haar demissionaire staat geeft haar weinig ruimte om daar verandering in te brengen, stelt zij.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door FH (adviseur) op
Quote: Daarnaast is er momenteel een 'overheidsbrede visie op dienstverlening' in de maak, die richtinggevend moet worden.

Goh, hadden we geen Antwoord-concept vanuit het rijk aangeleverd gekregen in 2005 (met recente update)? Weer een nieuwe visie met kretologie. Dat lost de problemen in de praktijk die ik dagelijks bij gemeenten tegenkom in de verste verte niet op.
Samenhangende wetgeving en tijd voor het goed uitontwikkelen van applicaties... dat zou helpen ;-)
Door paul van der hart (oud it-manager gemeente) op
En zo keutelen we weer een jaartje van nergens naar niks.

En volgend jaar gaan we weer terug, ter afwisseling via noppes.

Wat ben ik blij dat ik bij mijn functie kan schrijven dat ik OUD it-manager bij een gemeente ben.....

Ik heb meelij met mijn oud-collega's.