Advertentie
digitaal / Nieuws

'Nu beginnen met DigiD-assessment'

Zo'n 60 gemeenten die nog niet zijn begonnen met de verplichte Beveiligingsassessment DigiD, moeten daar voor de zomer mee beginnen om het risico op afsluiten te voorkomen.

10 juni 2013

De circa 60 gemeenten die nog niet zijn begonnen met de verplichte ICT Beveiligingsassessment DigiD, moeten daar voor de zomer mee beginnen, zo drukt VNG ze op het hart. Anders zijn ze wellicht te laat en riskeren ze afsluiting van hun DigiD.


Op tijd inleveren
De beveiligingsproblemen rond DigiD waren vorig jaar voor toenmalig minister Spies aanleiding voor de invoering van de verplichte toets, die eind dit jaar door alle gemeenten doorlopen moet zijn. In een ledenbrief over informatiebeveiliging wijst de VNG op het risico van afsluiting van DigiD als gemeenten niet op tijd de rapportage over hun DigiD-beveiligingsassessment hebben ingeleverd bij DigiD-beheerder Logius.

Vertraging op de loer
Voor de toets zelf is al gauw twee maanden nodig, stelt woordvoerder Sonja Kok van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van KING, die gemeenten ondersteunt bij deze kwestie. Dat kan dus nog voor het eind van het jaar, maar toch dringt de tijd, stelt zij. "Het is noodzakelijk nu te beginnen omdat je toch een beperkte totale doorlooptijd hebt. Er kan extra vertraging optreden door de vakanties, door de betrokkenheid van bepaalde softwareleveranciers en door het zoeken van de juiste auditor. er zijn meerdere partijen bij betrokken en soms zijn er meerdere DigiD-koppelingen waarvoor een rapportage moet worden ingediend." Volgens haar is nog ongeveer 15 procent van de gemeenten niet begonnen met de ICT Beveiligingsassessment DigiD.

Genoeg auditors?
Van de eerder voorspelde bottleneck in de beschikbaarheid van geschikte auditors voor de toets is nog steeds sprake. "Hoewel het helpt dat sommige leveranciers meerdere gemeenten bedienen. Dat werkt uiteindelijk efficiencyverhogend. Het lijkt er vooralsnog op dat alle gemeenten, mits ze op op tijd starten, wel een auditor kunnen vinden." 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John / https://www.holidayrentalscuracao.nl/autoverhuur
hoop dat dit allemaal goed komt, erg belangrijk.
Irwin OV
Zonder meer belangrijk dat de dit aspect van het DigiD stelsel goed op orde is. De grootste zwakte van DigiD zit echter in het aanvraagproces. Het is veel te makkelijk om je als iemand anders voor te doen. Om te helpen, te pesten of te frauderen, het kan allemaal veel te eenvoudig en levert een boel ellende.
Advertentie