Advertentie
digitaal / Nieuws

Noord-Brabant hoopt op Windmolen-app voor omwonenden

Er komt een app voor omwonenden van de A16 waarmee ze kunnen zien hoeveel overlast ze hebben van de 28 windmolens die langs de snelweg worden geplaatst. Dat is althans de wens van de provincie Noord-Brabant.

01 oktober 2018

Er komt een app voor omwonenden van de A16 waarmee ze kunnen zien hoeveel overlast ze hebben van de 28 windmolens die de komende jaren langs de snelweg worden geplaatst. Dat is althans de wens van de provincie Noord-Brabant.

Bezorgdheid over windmolens die nog meer geluid toevoegen
De Provinciale Staten heeft vrijdag het Provinciaal Inpassingsplan voor Windenergie A16 vastgesteld. Daarmee is de bouw van 28 windmolens mogelijk gemaakt. Een kwart van de opbrengst van de windmolens komt daarbij ten goede komt aan de directe omgeving. Een woordvoerder van gedeputeerde Erik van Merrienboer laat weten dat er een app wordt ontwikkeld naar aanleiding van overleg met omwonenden en de klankbordgroep van wijk- en dorpsraden. ‘De A16-zone is door de verbreding van de snelweg en de aanleg van de HSL al stevig belast, en begrijpelijkerwijs is er de zorg bij mensen dat de geplande windmolens nog meer geluid gaan toevoegen’, aldus de woordvoerder.

Real time inzicht in het geluid en slagschaduwgegevens

Het geluid moet inzichtelijk worden gemaakt, zodat er kan worden opgetreden wanneer de geluidsnorm toch wordt overschreden. De wens van de provincie is om een nieuwe app te ontwikkelen die real time informatie geeft over de opbrengst, het geluid en de slagschaduwgegevens, zodat er een actueel overzicht ontstaat. ‘De app zelf moet nog ontwikkeld worden. 'Hoe deze gaat werken en wat er precies kan kunnen we op dit moment dus nog niet aangeven', aldus de woordvoerder. Het is de bedoeling dat de app klaar is wanneer de windmolens in gebruik zijn genomen: eind 2020.

 
Zelflerende app

Er zijn momenteel meerdere bestaande apps die als voorbeeld kunnen dienen voor de provincie. ‘

Zo heeft Innogy al een app langs de A58 bij Moergestel in gebruik met betrekking tot geluidsoverlast en is er een app van de Windcentrale die de actuele productie weergeeft van haar windmolens. Ook Windstats van Bosch en Van Rijn biedt real time informatie van alle windmolens in Nederland. Noord-Brabant wil het liefste een zelflerende app ontwikkelen die geluidsoverlast voorspelt op basis van windrichting, windsterkte en andere meteorologische gegevens. ‘Het is dan mogelijk om de windmolens tijdelijk in een stillere modus te laten draaien. Onze wens is dat in dit soort situaties de windmolens worden ‘teruggeregeld.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik Koppen / Senior adviseur en geluidenergie
Zie ook https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-mili …
Erik Koppen / Senior adviseur en geluidenergie
Interessant idee, maar niet nieuw. Deze app is door Arcadis al ontwikkeld en uitgebreid beproefd in een Brabants pilotproject (zie http://geluidsverwachting.nl). Dit betreft het genoemde windpark van innogy langs de A58 bij Moergestel. Het idee voor de app is al in 2014 bij Arcadis ontstaan. De app wordt thans voor een innogy windpark ingezet, maar is niet exclusief voor innogy bestemd. Ook andere partijen kunnen hier gebruik van maken. We passen de app en de achterliggende voorspellingsroutine en data analyses graag toe op tal van windparken. Donderdag 4 oktober a.s. worden de app en de resultaten van het pilotproject gepresenteerd op de bijeenkomst ‘Geluid van windturbines’ van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (zie https://www.nsg.nl/nl/geluid_van_windturbines). Neem gerust via http://geluidsverwachting.nl met ons contact op voor een nadere toelichting.
Advertentie