of 63966 LinkedIn

NL-alert waarschuwt via mobieltjes

De overheid test deze maand het nieuwe systeem NL-alert. Met dat systeem krijgen burgers op hun mobiele telefoon berichten binnen over calamiteiten of dreigingen.
3 reacties
De overheid test deze maand het nieuwe systeem NL-alert. Met dat systeem krijgen burgers op hun mobiele telefoon berichten binnen over calamiteiten of dreigingen.
Zoetermeer
De tests vinden plaats in de regio's Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Twente. In Zoetermeer heeft een aantal mensen al een testbericht gehad:'Testbericht Rijksoverheid. U hoeft niets te doen. Voor meer informatie: www.nl-alert.nl'. Afhankelijk van de uitkomst van de tests voert de overheid NL-alert in geheel Nederland in om burgers te informeren over een ramp of crisis, de mogelijke risico's en wat men kan doen om zichzelf in veiligheid te brengen.

Kanaal
NL-Alert is geen standaard SMS-dienst, maar werkt met infoberichten 'cell broadcast') via een apart kanaal dat de gebruiker op de telefoon moet openzetten. Daartoe heeft NL-alert voor alle gangbare telefoons online instructies geformuleerd. Niet elke telefoon is geschikt; de iPhone is bijvoorbeeld 'op dit moment nog niet ingericht om berichten te ontvangen'. De dienst is gratis; afgezien van het instellen van de telefoon is aanmelden niet nodig.

Aanvulling
De door Centric gebouwde nieuwe waarschuwingsdienst is een aanvulling op bestaande systemen, zoals het sirenenetwerk (dat tot zeker 2017 in de lucht blijft) en de website crisis.nl, die tijdens de brand in Moerdijk niet bleek opgewassen tegen hoge bezoekersaantallen. NL-alert kan zeer gericht per regio worden ingezet. Voor veiligheidsregio’s en gemeenten is extra informatie beschikbaar over de tests en de invoer van NL-Alert.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.W. van der Drift (Rijksambtenaar) op
Ik krijg nu per dag +/- 9 sms-jes binnen van nl-alert. Ik wordt hier een beetje moe van en ik vindt dat het de waarde waar het voor dient niet haalt omdat ik ze niet eens meer bekijk. Graag wil ik deze sms-jes niet meer ontvangen.
Door Jan op
@Kranendonk: maar denk maar niet dat de redactie je opmerking leest of daar wat mee doet.
Door Kranendonk (applicatie beheerder) op
de link naar www.nl-alert werkt niet komt doordat er een 'na.nl staat