of 63966 LinkedIn

NL-Alert in 2012 landelijk ingevoerd

Het waarschuwingssysteem NL-Alert wordt in 2012 landelijk ingevoerd. Op termijn kan NL-Alert de rol van de sirenes overnemen.

Het waarschuwingssysteem NL-Alert wordt in 2012 landelijk ingevoerd, zo heeft minister Opstelten besloten. Op termijn kan NL-Alert de rol van de sirenes overnemen.

Zonder nummer

NL-Alert laat hulpverleningsdiensten berichten sturen naar alle mobiele telefoons (die aanstaan) binnen het bereik van bepaalde GSM-zendmasten, via de zogeheten cell broadcast-techniek. Het gebruik van telefoonnummers is daarbij niet nodig. Boodschappen zijn op deze manier gericht aan alle personen in bepaalde gebieden te sturen.

 

Testen

Uit testen in de veiligheidsregio's Haaglanden, Twente en Rotterdam-Rijnmond is gebleken dat het systeem in ieder geval goed werkt op het 2G-netwerk. Het door smartphones gebruitke 3G-netwerk moet nog iets aangepast worden, maar dat zou geen probleem zijn. Steeds meer leveranciers van mobieltjes hebben de cell broadcast-techniek ook standaard geactiveerd op hun toestellen. Volgens deelnemers in de drie regio's heeft NL-Alert toegevoegde waarde als het middel snel ingezet kan worden. Bevoegdheden rond de inzet moeten dus goed geregeld zijn.

 

Sirenes

Opstelten meldt ook dat het sirenestelsel mogelijkerwijs op termijn kan worden vervangen door dit nieuwe systeem, waarmee Nederland relatief vooroploopt. Een bericht met NL-Alert zou ook meer effect hebben omdat ook meteen kan worden aangegeven wat er loos is en wat de burger te doen staat.

De drie testgebieden zijn ook de eerste drie waar het systeem voor de zomer van 2012 definitief wordt ingevoerd. Eind 2012 kunnen dan ook de andere veiligheidsregio's aangesloten zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.