of 59329 LinkedIn

Nieuwe wet breidt digitale opsporing uit

Met de invoering van de wet Computercriminaliteit III krijgen politie en justitie meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden. Zo kunnen computers op heimelijk worden binnengegaan, communicatie worden afgetapt en wordt het mogelijk ‘lokpubers’ online in te zetten.

Met de invoering van de wet Computercriminaliteit III krijgen politie en justitie meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden. Zo kunnen computers op heimelijk worden binnengegaan, communicatie worden afgetapt en wordt het mogelijk ‘lokpubers’ online in te zetten.

Ernstige delicten

De wet treedt per 1 maart in werking en is bedoeld als reactie op de snelle technologische ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat de digitale middelen die de criminele wereld gebruikt vaak moeilijk door politie en justitie aan te pakken is. Op grond van de nieuwe wet mogen politie en justitie in het geheim en op afstand computers binnengaan voor de opsporing van ernstige delicten zoals kinderpornografie, drugshandel of liquidaties.  Dat kan een personal computer zijn, een mobiele telefoon of een server. Opsporingsambtenaren mogen de gegevens die zij op de computers aantreffen blokkeren of kopiëren. Ook mogen zij communicatie aftappen.

Lokpubers
Ook wordt het mogelijk opsporingsambtenaren als ‘lokpubers’ in te zetten om de opsporing en vervolging van ‘groomers’, die via internet minderjarigen benaderen voor seks. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar. Daarmee kan iemand worden aangepakt die over gegevens van anderen beschikt, ook als niet bewezen kan worden dat hij zelf die gegevens heeft overgenomen. Malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, kunnen straks strafrechtelijk worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor een richtlijn ontwikkeld met nieuwe strafeisen voor oplichting via internet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geef baby's een RFID tag in de nek op
Overheid heeft voldoende bevoegdheden om burgers te knechten.

Het is niet meer te keren maar de privacy slapers krijgen erg veel spijt de komend decennia.

Laat we de totale knechting van burgers dan ook goed afronden.

-Geef baby's een RFID tag in de nek
-Geef baby's bij de geboorte een levenslang telefoonnummer, zodat ze ook tijdens een vakantie in de woestijn te volgen zijn.
-Voer het kastensysteem ook in NL in, d.m.v. de RFID chip kun je burgers weigeren en/of toegang verlenen, desnoods tot de eigen voordeur.
-Geen belasting betaald en/of gewerkt, dan die maand geen tennisclub, een tennis verbod.
-Voor de elite zijn er natuurlijk andere RFID nummers, die geven eerder recht op een nier en/of toegang.
Ambtenaren krijgen er later een chip en bonuskaart bij i.v.m. controle op gedane meldingen misstanden.

En de mensen die zeggen ik heb niets te verbergen, die hebben er helemaal niets van begrepen wat hen te wachten staat.

Het gaat fijn worden voor jullie kinderen en kleinkinderen.