Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe politiewebsite wacht nog even op Nationale Politie

De nieuwe website van de politie, die 362 bestaande websites vervangt, is volgens planning klaar voor gebruik. Maar men wacht nog op de Nationale Politie.

31 mei 2012

De nieuwe interactieve website van de politie - die 362 bestaande websites vervangt - is volgens planning klaar voor gebruik. Maar men wacht nog even met de ingebruikname.

Wachten
Vtspn, waar de ICT van de politie is ondergebracht, wil de politiek niet voor de voeten lopen bij de discussie over de nieuwe nationale politie. "We wachten nu op toestemming van het departement", aldus projectleider Ron de Milde van Vtspn. Hij denkt dat het 1 oktober wordt voordat de nieuwe site de lucht ingaat.

Nationaal
Juist die nieuwe Nationale Politie is mede de aanleiding voor het opzetten van het gemoderniseerde www.politie.nl. Consolidatie van de honderden websites en hun onderliggende 'contentmanagementsystemen' in één centrale webomgeving is een voorwaarde voor een goed lopende politieorganisatie met een meer centrale aansturing. Daarnaast is het huidige www.politie.nl verouderd en moeten burgers meer online betrokken raken bij de activiteiten van de politie.

Burgers
Dat laatste gebeurt met de Digitale Politiedienst, waarmee burgers de politie kunnen helpen door online meldingen te doen (thuis of via de mobiele telefoon) en foto's en video's van incidenten door te sturen. Sociale media hebben ook een rol in die aanpak. De informatie belandt uiteindelijk allemaal in één en hetzelfde landelijke webplatform. Onderdeel van de Digitale Politiedienst is een persoonlijke pagina met beveiligde login. 

Crossmediaal
De Milde is trots op deze opzet. "Redelijk uniek is onze crossmediale aanpak, waarbij we het hele informatielandschap in beeld krijgen. We hebben met een architectuur gewerkt waarmee ook social media, apps, digitale TV en mobiele sites snel van dezelfde informatie gebruik kunnen maken." Er is ook een mobiele tool voor de ruim 400 redactieleden ontwikkeld, zodat ze op locatie berichten kunnen plaatsen.

Open source
Als contentmanagementsysteem is Hippo gebruikt, een open-source pakket dat al op veel plaatsen in gebruik is. De inrichting van het Hippo-systeem is door Vtspn met een 20-tal eigen mensen verricht. De Milde benadrukt dat het belangrijk is zo'n project niet bij een ICT-afdeling onder te brengen, maar de regie bij de afdeling communicatie neer te leggen, zoals in dit geval is gebeurd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie