of 63966 LinkedIn

Nieuw stembiljet moet wijken

Er komt snel nieuw onderzoek naar de eisen voor invoering van elektronisch stemmen in het stemlokaal. Minister Plasterk heeft dat aan de Kamer laten weten.

Er komt snel nieuw onderzoek naar de eisen die gesteld moeten worden aan de invoering van elektronisch stemmen in het stemlokaal. Minister Plasterk heeft dat aan de Kamer laten weten.


Centraal tellen
In een wetsvoorstel regelt de minister ook de mogelijkheid dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 in een beparkt aantal gemeenten de stemmen centraal geteld kunnen worden en dat kiezers buiten Nederland een nieuw model stembiljet kunnnen gaan uitproberen. 

Geen nieuw biljet
Plasterk ziet daarmee af van verdere brede experimenten met een nieuw type stembiljet, dat veel sneller te tellen zou zijn. Hij stuurde eerder een wetsvoorstel naar de Raad van State dat de mogelijkheid regelde om te experimenteren met nieuwe stembiljetten in het stemlokaal en het elektronisch tellen daarvan. Dat laatste zou de efficiëntie en de transparantie van het telproces vergroten. Maar Plasterk wil meer druk zetten achter de herinvoering van het elektronisch stemmen in het stemlokaal en niet al te veel investeren in in een nieuw stembiljet en in de technologie die nodig is om deze biljetten elektronisch te tellen. Onderzoek naar elektronisch stemmen is nu belangrijker, vindt Plasterk.

Buitenland eerder
Kiezers in het buitenland krijgen in het voorstel meer tijd om hun stembiljet terug te sturen. Ze krijgen het (wel nieuwe) biljet eerder en per e-mail toegestuurd. Stemmen in het buitenland wordt daarmee eenvoudiger.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door peter (raadslid) op
Verschillende jaren prima en veilig gestemd met stemcomputer. Door enkele schizofrene opmerkingen destijds weer teruggefloten en in het ICT tijdperk weer met potloodje aan de slag. Ik trek het niet meer!
Door p op
Zolang het electronisch stemmen niet goed genoeg is, werkt een rood potlood prima.

Enne voord e rest zijn er wel meer urgente zaken dan een probleem oplossen dat niet bestaat. Er kan immers gewoon gestemd worden.
Door Gepensioneerde (Gepensioneerd) op
Als we naar de maan kunnen vliegen, dan moet elektronisch stemmen in 2014 toch geen enkel probleem zijn.
Door willem op
Volkomen absurd dat er nog met een rood potloodje een vakje op een papieren formulier moet worden ingevuld. En dan vooral niet buiten de lijntjes kleuren! Het is 2013 mensen.
Door Pipadekloon (voorlichter) op
Iets voor Loek Hermans misschien dan weten we de uitkomst van het onderzoek al want het vorige onderzoek over electronisch stemmen is onder zijn leiding ook mislukt. Of waren we dit alweer vergeten?