Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuw IT-systeem SVB loopt vast

De SVB is gebrouilleerd geraakt met Capgemini over een systeem dat voor de SVB alle uitkeringsregelingen moet gaan ondersteunen en al ruim 32 miljoen euro heeft gekost.

28 mei 2014

De SVB is gebrouilleerd geraakt met leverancier Capgemini over een systeem dat voor de SVB alle uitkeringsregelingen moet gaan ondersteunen en al ruim 32 miljoen euro heeft gekost. De SVB wil van de leverancier af en dat lijkt ook de Auditdienst Rijk maar het beste.

Multiregelingen-systeem
Het in 2006 opgestarte programma SVB Tien heeft als 'sluitstuk' de bouw van deel 2 van het multiregelingen-systeem (MRS), dat alle regelingen van de SVB moet gaan ondersteunen, zoals de AOW, de kinderbijslag en tegemoetkomingen. De SVB is teleurgesteld over de kwaliteit van de tot dusver geleverde software en over de inzet van Capgemini. De laatste stelt op zijn beurt dat de software is opgeleverd conform de afspraken. De ADR ziet een 'zodanig fundamenteel verschilt van inzicht', dat zij het SVB-voornemen de relatie te beëindigen om de software dan zelf maar af te bouwen, onderschrijft.

Geen kritisch vermogen
De ADR constateert wel dat de SVB geen totaalbeeld heeft van de volledige technische en functionele kwaliteit van het tot dusver ontwikkelde deel van MRS, dat volgens de laatste planning eigenlijk in oktober 2013 afgerond had moeten zijn. Daarbij ziet de ADR ook dat er binnen de SVB geen kritisch vermogen aanwezig is waar het MRS betreft. Er zou sprake zijn van tunnelvisie. 


Externe deskundigen
Verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma meldt de Kamer dat RDW-directeur Johan Hakkenberg en professor Lineke Sneller de komende drie maanden als externe deskundigen gaan kijken wat er eigenlijk is gebouwd door de leverancier en wat er nodig is om naar de gewenste situatie te komen. In de tussentijd maakt de SVB 'pas op de plaats' met de verdere ontwikkeling van MRS.

Miljoenen bespaard
Het bredere programma SVB Tien heeft tot dusver 91,4 miljoen euro gekost, inclusief MRS. Met het programma is ook de organisatie volledig gekanteld. Elke medewerker kan klanten met elke regeling helpen, ook integraal, over meerdere regelingen heen. Die omslag heeft cumulatief 140 miljoen euro bespaard, meldt Klijnsma.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie