of 63966 LinkedIn

'Negen miljard voor het oprapen'

Er is met beperkte inspanningen een besparing van van maar liefst 9 miljard euro te realiseren, stelt de groep '20x20'.

Er is met beperkte inspanningen een besparing van van maar liefst 9 miljard euro te realiseren, stelt de groep '20x20', die bestaat uit deskundigen uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven.

Vernieuwen
Het geld ligt voor het oprapen maar dan moet de politiek wel durven te vernieuwen. Vernieuwingen in gezondheidszorg, jeugdhulpverlening en dienstverlening zijn mogelijk door actiever ICT in te zetten en ondernemers te ondersteunen die diensten beter en goedkoper kunnen aanbieden. De initiatiefgroep 20x20, bestaande uit Rob Oudkerk (Transformatiefabriek), Arre Zuurmond (Kafkabrigade), Henk Duinkerken, Eric Loe (Doorbraak in Dienstverlening), Linda Bijl (Opvoedpoli), Huub Nelis (YoungWorks) en Marianne van den Anker, wil met een twintigtal ideeën de politieke partijen een heldere voorzet geven om op de dag na de verkiezingen alsnog mee aan de slag te gaan, onder het mom '20 procent beter en 20 procent goedkoper'.


Miljarden
Zo zou met het professionaliseren van de facilitaire inkoop in de zorg al 750 miljoen euro te besparen zijn. Met het gedwongen elektronisch factureren zou een kwart miljard vrijkomen. Het bundelen van de vele instanties die zich bezighouden met multiprobleemgezinnen levert maar liefst 1,5 miljard op. En gerichtere fraudebestrijding zelfs 2,5 miljard. Een gemeenschappelijk digitaal postbussysteem (berichtenbox) zou een half miljard opleveren. Het digitaliseren van de controle van allerlei bewijzen, zoals uittreksel KvK, VAR, diploma's, VOG et cetera, bespaart de maatschappij wederom een miljard.

Nadeel
'De politiek benadeelt de burgers van nederland voor minimaal 9 miljard euro door niet efficiënt te werken', stelt de groep. De 20 voorbeelden die in een boekje zijn samengevat, zijn samen goed voor 9 miljard aan besparingen, maar de groep wil doorgaan met het verder formuleren van voorbeelden die wellicht de gehele bezuinigingsopgave van het nieuwe kabinet kunnen afdekken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door KeekOp2 op
Misschien moet er ook eens gekeken worden naar al die veiligheidsvoorschriften. Hoe ver moet je gaan?
Door Henkes (programmamanager opdrachtgever naar IT) op
in theorie zijn besparingen mogelijk door ICT oplossingen. In praktijk wordt alles(zo) mooi gemaakt dat het project niet afkomt, de opdrachtgever geen inhoudelijke controle heeft op de ICT voortgang en de ICT bouwer zelf zijn werk in stand houdt door bepaalde 'vanzelfsprekende' zaken niet te doen vanwege: "staat niet in de opdracht'! Vervolgopdrachten zijn zo voor jaren verzekerd en de financiele voordelen worden nooit geincasseerd.
Door Jan op
"Het digitaliseren van de controle van allerlei bewijzen"

De vraag is of de burger wil dat er zoveel gecontroleerd kan worden door die digitalisatie. In Nederland zijn al heel veel systemen aan elkaar geknoopt en gecontrolemechnismen als uit de knoop opvallende zaken blijken. Hoe meer er geknoopt wordt, des te meer je als burger wilt weten wie de gegevens kan/wil inzien en welke opvallende zaken aan wie worden doorgegeven... Sommige plaatsen is iets nog verdedigbaar, maar het grijze gebied wordt elk jaar groter. Kunnen straks bijv. de medewerkers van het buurthuis een VOG-databank raadplegen i.v.m. de nieuwe bar-vrijwilliger, omdat er ook kinderen in het buurthuis komen, nu we vinden dat we het voor de jeugdvrijwilliger wel willen kunnen controleren?
Door Derk K. Kremer (goed opdrachtgeverschap | onderzoeker | publicist | gastpreker | klankbord) op
Bovenstaand artikel is weer een goed voorbeeld van constructieve ideeën die er leven bij adviseurs. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Maar ook op de werkvloer zijn vaak goede, constructieve ideeën over hoe het beter kan en waar besparingen zijn door te voeren. Waar het om gaat is hoe bestuurders en hun eigen management dit soort constructieve ideeën oppakken en omzetten in succesvolle projecten binnen hun eigen organisatie. Dat betekent meer en serieuzere aandacht voor bestuurders en management in de oriëntatiefase van ons regiemodel. Laat de ideeën divergeren, om ze vervolgens te laten convergeren in concrete investeringsvoorstellen. Het businessmanagement in de rol van opdrachtgever is hierin bepalend voor het succes!
Zie onze artikelen hierover op http://publicaties.eestum.eu
Door Easymoney (Financiën) op
Ik zie de rapportage al: wij gaan voor een win-win situatie, beter communiceren, dichter bij de werkvloer, kostenbesparingen, synergie effecten etc.
Ik ga ervan uit dat iedereen de kreten nu wel kent.
De overheid heeft nu een omvang bereikt, waarbij het systeem zichzelf instand houdt. De publieke uitgaven bereiken de mijlpaal van 300 miljard per jaar bij een BNP van 675 miljard.
De discussie moet niet gaan of de overheid beter kan functioneren, want wie is niet afhankelijk gemaakt van de overheid. Maar of de overheid meer het individu de ruimte moet gaan geven. Ik werk nu 8 maanden voor het sociaal collectief. In mijn omgeving zie ik dat werkende mensen het steeds moeilijker krijgen, mag het een onsje minder?
Door Keek op
@luppo op12:59

zo is dat, we zijn jaarlijks miljarden kwijt aan uitkeringen van efficiënt wegbezuinigde werknemers, tel uit je winst.
Meer efficiency betekent meer stress en minder werkgelegenheid, tijd voor een denkomslag.

Naar de hel met de efficiency terreur.
Door Sjaak (Betrokken medemens) op
Laten we volgende keer als het kabinet weer is gevallen de mogelijkheid gebruiken om te gaan stemmen via de bestaande DigiD authorisatie. Dat is pas een besparing 75% van de stemmen digitaal binnen en geen gedoe met hertellingen.
Door luppo op
Klopt Fred, er worden ontzettend veel percentages en dollartekens benoemd in het "boekje". Erg duidelijk.

Efficienter werken leidt onherroepelijk tot ontslag. Zijn de kosten van ontslag en uitkeringen ook meegenomen in de berekeningen. 1,5 miljard op het bundelen van instanties tbv van de probleemgezinnen. Dit kost al gauw 30.000 banen.
Ook zal er eerst duchtig geinvesteerd moeten worden en de vraag is hoe snel dit terugverdiend wordt.
Het lijken mij allemaal lange termijn oplossingen toe, die de "tijd" ook vanzelf realiseert.
Bovendien zie ik een aantal namen in het artikel en in het boekje voorbijflitsen, waar ik bij voorbaat al geen vertrouwen in heb.
Door ed prins (milieukundige) op
150 miljoen kan er zo ingeboekt worden bij de inkomsten wanneer de belastingvrijstelling voor oldtimers wordt stopgezet. Dan wordt tevens de stimulering van het gebruik van deze vieze auto's stopgezet en hoeven gemeenten geen extra kosten te maken om milieuzone's in te stellen waar deze auto's geweerd moeten worden.
Door Fred Albers op
Dat boekje met voorbeelden? Dat is heldere taal!