of 59854 LinkedIn

Nederlanders verdeeld over privacy in smart city

Nederlanders zijn verdeeld over de vraag of hun privacy in het geding is in een smart city. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 1.032 respondenten dat technologiebedrijf Dell EMC heeft laten uitvoeren.

Nederlanders zijn verdeeld over de vraag of hun privacy in het geding is in een smart city. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 1.032 respondenten dat technologiebedrijf Dell EMC heeft laten uitvoeren. 

Ouderen banger
Zeker 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over privacy-issues, terwijl 55 procent zegt daar niet bang voor te zijn. Met name oudere respondenten gaven in het onderzoek veel vaker aan bang te zijn dat hun privacy niet gewaarborgd is in een smart city. In de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar heeft 57 procent de stelling ‘Ik ben bang dat mijn privacy niet gewaarborgd is in een smart city’ met ‘ja’ beantwoord ten opzichte van ruim 38 procent bij de respondenten onder de 40 jaar.


Stappen gezet

In Noord- en West-Nederland maken relatief veel mensen zich zorgen over de waarborging van hun privacy. Respondenten in Oost-Nederland zijn daar duidelijk minder bezorgd over. Mensen zijn vooral bang omdat ze niet weten wat er in hun gemeente gaande is op het gebied van technologie en smart cities. Veertig procent weet niet of er al stappen zijn gezet om de gemeente ‘smarter’ te maken. 44 procent denkt dat dit niet het geval is. Slechts 15 procent meent dat er al wel stappen zijn gezet. In Noord-Nederland denkt men opvallend vaak (52,1 procent van de respondenten) dat er nog geen stappen zijn gezet die horen bij een smart city. In Zuid Nederland kiest men juist vaker (18,2 procent) voor het antwoord ‘ja’. 

 

Transitiegeneratie

‘De beste technologie is zo verweven met het dagelijks leven dat mensen niet meer doorhebben dat het om technologie gaat. Die ontwikkeling naar smart cities moeten veel gemeenten in Nederland nog doorlopen. Bovendien groeit er nu een transitiegeneratie op. Die generatie interacteert anders met technologie en de wereld’, zegt Patricia Florissi, Global CTO voor Sales en expert op het gebied van smart cities bij Dell Technologies. ‘Om burgers in Nederland enthousiast en gerust te maken voor het concept van smart cities moet de focus niet alleen liggen op het technologische aspect, maar moet er juist ook vanuit economisch, sociaal en  ecologisch oogpunt gekeken worden. Op het moment dat oplossingen gericht zijn op burgers en mensen doorhebben hoe deze oplossingen hen helpen, wordt het concept van smart cities pas booming’, stelt  mede-oprichter van de Global Smart City & Community Coalition (GSC3) Bram Reinders.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens op
O, mijn hemel, Rene, '...het privacy by design principe te heiligen....,!

Krijgen we nog meer haatmail, krijgen we nog meer digitale oplichting, wordt het vrijwilligersorganisaties nog moeilijker gemaakt om een ledenlijst op te maken.
Rene, wie te vertrouwen is maakt zich geen zorgen over privacy. Die is gebaat bij bekend zijn. Alleen anoniemen stellen daar prijs op. Daarom reageert u onder een pseudoniem en ik niet.
Door Rene op
De arrogantie van die dame! Als mensen genoeg gemak ervaren, dan houden ze vanzelf wel op met zeuren.

Wat zou ze ervan denken om het privacy by design principe te heiligen en op die manier het publieke vertrouwen te winnen?