of 64621 LinkedIn

Nederland in EU-kopgroep digitalisering

Met een vast en mobiel internet van uitstekende kwaliteit en een overheid die de inwoners stimuleert om digitaal vaardig te zijn en daarin extra investeert, blijft Nederland in de kopgroep van EU-landen op het gebied van digitalisering.

Met een vast en mobiel internet van uitstekende kwaliteit en een overheid die de inwoners stimuleert om digitaal vaardig te zijn en daarin extra investeert, blijft Nederland in de kopgroep van EU-landen op het gebied van digitalisering.

Vierde plaats

Nederland staat op de vierde plaats in de Digital Economy Society Idex (DESI). De lijst wordt aangevoerd door Denemarken, Finland en Zweden. De DESI index 2021 rangschikt Europese landen als het gaat om de kwaliteit van de digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen door en online vaardigheden van de inwoners, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal actief is en de online dienstverlening door de overheid zelf. Met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie ligt er volgens het rapport een stevige basis om de verschillende digitale ambities te realiseren.

 

Breedbandinternet

De Nederlandse digitale infrastructuur via vaste en mobiele netwerken scoort in deze editie hoger en stijgt naar de tweede plaats in de EU. Dit komt bijvoorbeeld door de zeer hoge beschikbaarheid van snel vast breedbandinternet  van meer dan 100 Megabit per seconde. Nederlanders kunnen hiervan gebruik maken via de kabel en steeds meer steden en buitengebieden zijn aangesloten op glasvezel. Ook de beschikbaarheid van mobiel internet via 5G ligt ook ver boven het Europese gemiddelde. Wel stelt het DESI rapport dat hierin nog extra stappen kunnen worden gezet, omdat de belangrijkste - door de EU aangewezen - frequentieband voor 5G in Nederland nog moet worden geveild.

 

Bovengemiddeld digitaal vaardig

Ten opzichte van andere Europeanen blijven Nederlanders ver bovengemiddeld digitaal vaardig. Daarnaast stijgt het aantal beschikbare ICT-specialisten gestaag. Als het gaat om afgestudeerden in de ICT-sector, scoort Nederland beneden gemiddeld in de EU. Van alle Nederlandse afgestudeerden heeft 3 procent dat gedaan in een ICT-richting, terwijl de vraag naar ICT en technisch geschoold personeel onverminderd hoog is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Yesss, zo hebben we de fossiele brandstof centrales nog wel ff nodig!
Door Rellie op
Yesss! Daar hebben we ook allemaal voor gestemd: we staan weer op de kaart!!!