Advertentie
digitaal / Nieuws

Nederland heeft minder laadpalen nodig

De komende tien jaar zijn 20 tot 30 procent minder laadpunten voor elektrische auto’s nodig dan het aantal dat is afgesproken in het klimaatakkoord. Dat stelt onderzoeker Rick Wolbertus van de Hogeschool van Amsterdam, die vandaag promoveert op een onderzoek naar het laadgedrag van elektrische rijders.

27 februari 2020
shutterstock-laadpalen.jpg

De komende tien jaar zijn 20 tot 30 procent minder laadpunten voor elektrische auto’s nodig dan het aantal dat is afgesproken in het klimaatakkoord.  Dat stelt onderzoeker Rick Wolbertus van de Hogeschool van Amsterdam, die vandaag promoveert op een onderzoek naar het laadgedrag van elektrische rijders.

Netwerk

Nederland heeft nu al een van de dichtste netwerken van openbare laadstations ter wereld. Voor iedere zeven auto’s is er een laadstation. Maar dat moeten er nog veel meer worden: 1,7 miljoen in 2030. Volgens Wolbertus is dat aantal echter achterhaald: de berekeningen zijn gebaseerd op verouderde analyses. Hij denkt dat, bij efficienter gebruik van de palen, het aantal auto’s per laadpunt verdubbeld kan worden.

Efficiënter

Volgens Wolbertus zorgt de steeds verdere verdichting door de installatie van nieuwe laadpalen ervoor dat ze steeds efficiënter worden gebruikt. ‘Dat komt doordat de bezitter van een elektrische auto steeds meer opties heeft: als de laadpaal voor de deur bezet is, dan hoeft de rijder vaak alleen maar naar de volgende straathoek te rijden om een nieuw laadpunt te vinden. Die keuze aan laadpalen zorgt dat het laden beter verdeeld wordt. Nu worden laadpunten vaak maar 30 of 40 procent van de tijd gebruikt voor opladen, maar dat zal nog gaan stijgen.’ Voorwaarde is wel dat de snelle aanleg van laadpalen nog wel even blijft doorgaan. ‘Het duurt nog wel even voordat er op iedere straathoek een laadpaal staat.’

Plug-in

Voor de oude berekeningen werd vooral uitgegaan van de oudere technieken van elektrisch rijden. ‘Een paar jaar geleden waren de meeste elektrische auto’s nog plug-in hybrides, die maar een kleine accu hebben en vaak, voor iedere rit, moeten worden opgeladen. Maar we zien nu steeds meer all-electric auto’s, die een veel grotere actieradius hebben, en misschien maar twee of drie keer per week worden opgeladen. En het lijkt erop dat die accutechniek steeds verder gaat, en die actieradius verder zal toenemen.’

Uitbreiding

Gemeenten moeten de komende jaren dus vooral doorgaan met het stimuleren van de aanleg van laadpalen. ‘Het is verstandig om bij de aanleg van de laadinfrastructuur al rekening te houden met een toekomstige uitbreiding. Daar hoef je nog geen reguliere parkeerruimte voor op te offeren, maar het is veel efficiënter als de netbeheerder al leidingen in de grond heeft liggen en er geen nieuwe vergunningen nodig zijn om het systeem uit te breiden.’

Parkeren

Maar Wolbertus adviseert wel om, met name in de steden, gratis parkeren voor elektrische rijders af te schaffen. ‘In binnensteden is het bezit van een elektrische auto ook aantrekkelijk omdat het betekent dat je een gratis parkeerplek hebt. Het nadeel daarvan is dat gratis parkeren vrijwel altijd leidt tot lang parkeren, waardoor anderen het laadpunt niet kunnen gebruiken.’

Model

Wolbertus ontwikkelde ook een simulatiemodel voor gemeenten, waarin externe factoren als parkeerbeleid, nieuwe technieken en verkoopcijfers van auto’s kunnen worden meegenomen. Zo kunnen gemeenten snel inspelen op veranderingen. ‘Goed beleid vraagt dat je altijd een stap verder denkt dan het directe effect van een maatregel.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alexander Haccou / project manager EV
De kop zal menigeen op het verkeerde been zetten. Dat is jammer. Raadsleden en wethouders gaan achterover leunen. Dat spant het paard achter de wagen. kBen wel benieuwd naar het rekenmodel:

a. time-sharing op een laadpaal is per definitie heel lastig is: kom je 's-nachts je bed uit om je auto te verplaatsen of om juist aan te sluiten?

b. zijn de ontwikkelingen tav SMARTgrid meegenomen? langzamer laden als peak-shaving?

Persoonlijk denk ik dat de markt (alle EV-rijders) behoefte hebben aan véél laadpalen met lage capaciteit, zodat ze hun auto 's-nachts langzaam kunnen laten vollopen. Voor de veel-rijders zijn dan de snelladers langs de snelweg de tussentijdse laadplek.

Liever 3 laadpalen met 1fase, dan 1 laadpaal met 2 fasen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Zijn er hoe dan ook genoeg grondstoffen voor alle benodigde accu's als iedereen elektrisch gaat rijden?

Of gaan alle milieu-religieuzen daar maar voetstoots van uit?
Petra
Niet alleen de hoeveelheid grondstoffen zijn van belang.



Er zijn meer van dit soort berichten te vinden:



https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/elek …



Will Eisinga
Zonneparken in de Gemeente produceren de stroom voor Laadpalen. Parkeergeld en Laadgeld. Inkomsten voor de Gemeente. er zijn 234.000 autos in Amsterdam.

als elke auto 1000 euro stroom van de Gemeente laad is het een opbrengst van 234 miljoen euro. per jaar.

nooit meer tanken, Gemeente stroom laden.

dat is toch prachtig?



P.Pluim
Waarom wordt niet even gewacht op waterstof geschikt voor auto's? Auto's op (groene) waterstof is schoon voor het milieu, terwijl auto's op elektra zeer milieuvervuilend zijn. De accu's van deze elektrische auto's bevatten zeer gevaarlijke chemische stoffen (lithium, kwik, zink enz.), die door kinderhandjes uit de derde wereld worden gewonnen. Dus geef de hoogste prioriteit aan de ontwikkeling en realisatie van waterstofauto's!
H. Wiersma / gepens.
Het oerwoud aan laadpalen met beperkte capaciteit is weer een schoolvoorbeeld van slecht beleid op nationaal niveau. Op dit moment zie je vooral laadpalen die altijd bezet zijn en waarop een beperkt aantal auto's urenlang van elektriciteit worden voorzien. De wachtrijen zijn soms lang. Naast de beperkte capaciteit van de accu's blijft ook dit zwaar weer voor de elektrische auto.
Advertentie