Advertentie
digitaal / Nieuws

Nationaal Cyber Security Centrum van start

Het nieuwe Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is officieel geopend door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

12 januari 2012

Het nieuwe Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is officieel geopend door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De overheid doet nog meer dan dit centrum inrichten, maar de verantwoorlijkheid voor veiligheid blijft liggen bij organisaties zelf, benadrukte de minister.

Ernst
Het NCSC is een onderdeel van de vorig jaar gelanceerde Nationale Cyber Security Strategie. Samen met de in juni vorig jaar geïnstalleerde Cyber Security Raad moet het de basis vormen voor de integrale aanpak van cybercrime en ICT-beveiligingskwesties bij overheid en bedrijfsleven. Opstelten vindt dat de snelheid waarmee dit tot stand is gekomen, aangeeft dat de overheid goed doordrongen is van de ernst van de zaak.

Aansluiten
In het NCSC, dat in Den Haag kantoor houdt, komen verschillende partijen samen: verschillende ministeries, het huidige Computer Emergency Response Team Govcert, de inlichtingendienst AIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut. Ook sectoren als telecom en energievoorziening zullen worden benaderd als broeders in de strijd, net als bedrijfsleven en wetenschap. Opstelten deed bij de opening een beroep op de private partijen aan te sluiten bij het centrum.

Samenwerken
De kennis die de deelnemers in het centrum bijeen gaan brengen, moet in de eerste plaats organisaties en instanties alert maken op mogelijke gevaren die ze lopen en de maatregelen die ze kunnen nemen om ellende te voorkomen. Komt die ellende er toch, dan zal de club er alles aan doen om die te bestrijden, beloofde Opstelten. Samenwerking tussen alle partijen is daarbij essentieel, stelt hij.

Puzzelstukjes
“Door informatie op het gebied van cyberveiligheid te delen, kunnen we veel van elkaar leren en zo onze kennis en kunde op dit terrein verrijken. Kennis en kunde, die nu vaak nog als losse puzzelstukjes verspreid liggen bij de verschillende sectoren. Door al die puzzelstukjes samen te brengen, kan het NCSC het plaatje van de dreigingen compleet maken.” Het NCSC gaat allereerst een aantal vitale sectoren benaderen: elektriciteit, gas, drinkwater, telecom/ICT, de watersector en het wegtransport.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie