Advertentie
digitaal / Nieuws

Nagenoeg volledige breedbanddekking in 2017 voor Overijssel

Overijssel werkt hard aan breedbandinternet voor de hele provincie. In 2017 is de gehele provincie voorzien van breedband en daarmee is het naar eigen zeggen koploper in Europa. Honderd procent dekking op het platteland blijft vooralsnog echter onhaalbaar.

05 juli 2016

Overijssel werkt hard aan breedbandinternet voor de hele provincie. In 2017 is de gehele provincie voorzien van breedband en daarmee is het naar eigen zeggen koploper in Europa. Honderd procent dekking op het platteland blijft vooralsnog echter onhaalbaar.

Goed voorbeeld

De provincie stelt in een persbericht ‘nagenoeg alle uitdagingen’ overwonnen te hebben waardoor er binnen afzienbare tijd een dekkend netwerk zal liggen. Daardoor kunnen over een tijdje ook de 45.000 huishoudens op het platteland gebruik maken van breedband. Minister Kamp heeft aangegeven Overijssel als een goed voorbeeld te zien voor andere overheden. ‘Om te bevorderen dat zij aansluiting weten te vinden bij marktpartijen.’


De bal aan het rollen

In 2013 trokken Provinciale Staten  56 miljoen euro uit voor het project. De provincie ging het niet zelf aanleggen, maar liet het aan de marktpartijen. Die waren niet op voorhand geïnteresseerd in dunbevolkte gebieden en dorpen. Ook was de subsidieregeling ingewikkeld en bewonerscooperaties sloegen niet overal aan. Toch ging het rollen omdat bewonersinitiatieven met vereenvoudigde steun van de provincie aannemelijk wisten te maken dat het wél kon. ‘Cogas kwam voor Twente en een deel Salland met nieuwe berekeningen en stelde vast dat het zonder subsidie kon. CIF (Communication & Infrastructure Fund) stapte in en ging allianties aan met bewonersinitiatieven buiten het Cogas gebied. Daarna begon het overal te ‘lopen’ en rolde de bal verder door de provincie’, aldus de provincie.

Lokale bereidheid

Minister Kamp: 'In Overijssel hebben burgerinitiatieven bewoners geënthousiasmeerd en bijgedragen aan het aantal deelnemers dat nodig was voor de uitrol van glasvezel door marktpartij CIF. Voor marktpartijen kan het van belang zijn dat er voldoende lokale bereidheid is om zich vooraf te committeren. Ik juich een dergelijke samenwerking tussen burgerinitiatieven en marktpartijen toe.' Honderd procent dekking op het platteland zal het niet helemaal worden. 'Helaas valt nog een klein percentage buiten de breedband-boot. Net zoals er nog steeds adressen zijn die niet op riolering zijn aangesloten. Maar dat laten we er niet bij zitten! Met maatwerk en flexibiliteit hopen we dat op termijn ook op te lossen', vertelt Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum. 'De succesfactoren? De lage rente, meewerkende bedrijven én hecht Overijssels noaberschap. Plus de voorwaarde die we hanteerden voor minimaal 2000 aansluitingen per breedbandinitiatief. Dat was ambitieus, maar we wilden persé géén kleine vlekjes want daar schiet uiteindelijk niemand wat mee op.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie