Advertentie
digitaal / Nieuws

'Mr. Ambtenaar 2.0' verlaat Pleio 'gematigd tevreden'

Pleio, het online samenwerkingsplatform voor overheden, nadert de 100.000 gebruikersaccounts. Mede-oprichter Davied van Berlo legt 'gematigd tevreden' het voorzitterschap neer.

27 januari 2015

Pleio, het online samenwerkingsplatform voor overheden, nadert de 100.000 gebruikersaccounts. Mede-oprichter Davied van Berlo legt 'gematigd tevreden' het voorzitterschap neer.

Doel bereikt
Van Berlo heeft om twee redenen besloten niet meer aan een tweede periode als voorzitter te beginnen, schrijft hij in een weblog op iBestuur.nl. Ten eerste kwam zijn betrokkenheid voort uit het inmiddels gestopte programma Ambtenaar 2.0, waar hij de trekker van was. Daarnaast zegt hij met Pleio te hebben bereikt wat hij destijds wilde bereiken.

Ook voor decentralisaties
Pleio is een blijvende factor geworden in het anders laten werken van de overheid, aldus Van Berlo. 'Dat blijkt niet alleen uit de duizenden groepen die individuele ambtenaren hebben geopend, maar ook uit de vele overheden die Pleio structureel inzetten voor hun werkprocessen: de RVO en de Belastingdienst, de samenwerkende provincies, de intranetten van Haarlem, Heerhugowaard en diverse samenwerkende gemeenten. Pleio wordt ingezet bij de decentralisaties, wordt gebruikt om burgers te betrekken bij beleidsontwikkeling, laat ambtenaren beter samenwerken en zorgt ervoor dat we nog geld besparen ook.' 

Bestuurlijk draagvlak
Dat hij niet helemaal tevreden is, komt door een constatering die onlangs ook door het Forum Standaardisatie is gedaan, namelijk dat er voor Pleio nog steeds onvoldoende bestuurlijk draagvlak (formalisering, financiering, etc.) bestaat. Van Berlo, desgevraagd: 'Het platform wordt goed gebruikt en het ontwikkelt zich de goede kant op: open source, transparant, dingen uitwisselen, geld besparen. Dat staat allemaal overeind. Maar ik had gehoopt dat het bestuurlijk meer op de agenda zou komen. Iedereen doet zo'n beetje op individuele basis mee, meer als consument dan als aandeelhouder. Als overheden moet je ook gezamenlijke eigenaren zijn. Langzamerhand zie je wel steeds meer organisaties die dat snappen. Maar waarom vormen die niet eens  een soort Raad van Bestuur die één richting opgaat. Er worden stappen gezet in die richting, maar het moet wel een keer gaan gebeuren.'



Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie