of 64707 LinkedIn

Minister wil internetstemmen wel testen

Stemmen vanuit het buitenland via internet is eigenlijk te riskant en duur, maar minister Plasterk wil ondertussen wel bestaande internetstemdiensten testen.

Stemmen vanuit het buitenland via internet is eigenlijk te riskant en duur, maar minister Plasterk wil ondertussen wel bestaande internetstemdiensten testen.


Permanente registratie
Plasterk meldde al in maart dat het kabinet weinig ziet in het stemmen per internet voor mensen die in het buitenland verblijven. Het moet wel makkelijker voor ze worden om te stemmen, maar internetstemmen is vooralsnog een brug te ver: te riskant, te duur en misschien niet effectief. Het kabinet wil wel energie steken in het afschaffen van de terugkerende registratieplicht. Plasterk zegt nu in een kamerbrief de vorming van een permanente registratie voor te bereiden, waarmee de animo om te gaan stemmen zou moeten verbeteren.

Toch een test
Omdat hij de ontwikkelingen rond internetstemmen toch in de gaten wil houden, wil de minister wel een test uitvoeren met internetstemmen. Daartoe zouden de diensten die daarvoor in Noorwegen, Frankrijk, Estland en Zwitserland zijn gebruikt, moeten worden getest op met name de veiligheid en dus de betrouwbaarheid - tenminste als de leveranciers van die systemen willen meewerken aan een transparante test.

Kiezersvertrouwen
Daarnaast moet de test uitwijzen wat er aan de kant van de kiezer nodig is om voldoende vertrouwen te hebben in een dergelijke internetstemdienst. Nieuwe regelgeving voor de test is niet nodig, maar wel voorbereiding. De test zal dus niet voor 2016 kunnen plaatsvinden, meldt Plasterk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kitty op
Hoe kan het dat je wel vanaf elke locatie ter wereld je belasting kan aangeven, maar niet kan stemmen? Komt het door het feit dat een elektronisch aangifte niet en een elektronische stem wel anoniem is? Of dat je twee keer kan stemmen? Eén keer irl en één keer op internet?