of 59250 LinkedIn

Minister onderzoekt maatregelen tegen 'politieverklikker'

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie noemt gevolgen van criminelen die waarschuwingsapparatuur gebruiken om naderende politie te ontdekken ‘gering’. Toch wil hij onderzoeken of er maatregelen nodig zijn.

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie noemt gevolgen van criminelen die waarschuwingsapparatuur gebruiken om naderende politie te ontdekken ‘gering’. Toch wil hij onderzoeken of er maatregelen nodig zijn.

Discussie sinds 2013 gaande

De Telegraaf meldde onlangs dat het C2000-systeem is gehackt, maar van hacken is volgens een politiewoordvoerder geen sprake. Sinds 2013 is er al een discussie gaande over C2000, die mogelijk maakt dat informatie van naderende hulpdiensten in verkeerde handen valt dankzij apparatuur als Target Blue Eye. Destijds werd er geconstateerd dat politieambtenaren niet gehinderd werden in hun werk. Echter, na de berichtgeving van De Telegraaf buigt de minister zich nu opnieuw over de vraag of opsporing van strafbare feiten wordt gehinderd.


Gering effect politietaken

‘Vooralsnog lijkt er ook nu nog geen aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van een structureel probleem’, aldus van der Steur. Een verbod op de apparatuur gaat volgens hem weinig uithalen. ‘Ook met een verbod moet de politie er in haar werkwijze altijd rekening mee houden dat de apparatuur voor handen kan zijn bij criminelen. Met de politie verwacht ik daarbij dat een verbod op het gebruik van deze apparatuur met kwade opzet een gering effect zal hebben op het gebruik daarvan.’ Niettemin zal Van der Steur onderzoeken of eventuele juridische maatregelen ‘ondersteunend kunnen zijn aan een doelmatige en ongehinderde uitvoering van de taken van de politie en andere hulpverleningsdiensten.’


Tetra-standaard

Apparaten zoals Target Blue Eye ontvangen communicatie met het zogenaamde ‘Tetra-standaard’. Deze standaard maakt gebruik van een specifiek daarvoor gereserveerde radiofrequentie. Ieder netwerk dat gebruik maakt van radiofrequentie kan worden gedetecteerd. Volgens de minister is er technisch nu nog geen voor de hand liggende tegenmaatregel. Ook de komende vernieuwing van het C2000 systeem blijft van radiofrequenties gebruik maken en kan dit niet voorkomen.


Geen sprake van hack of afluisteren
Met de ‘politieverklikkers’ raken gebruikers geïnformeerd over de nabijheid van hulpverleningsdiensten. Het apparaat maakt daarin geen onderscheid tussen de verschillende hulpverleningsdiensten en maakt geen inbreuk op het C2000 systeem zelf. De signalen geven geen indicatie over de aard van de signalen of inhoud van de communicatie. Er is volgens de minister daardoor geen sprake van een hack of afluisteren. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Wauw, hier spreekt de naïviteit in haar menselijke vorm!!! Alle vormen die het tegengaan van criminaliteit tegen gaat zou men moeten verbieden. Dat je niet alle creatieve vormen in deze kunt voorkomen is een, echter word je er met je neus op gedrukt, ga dan niet voor de ondernemer staan en de crimineel die er beiden aan willen verdienen, maar ga staan voor je overheidsapparaat - POLITIE - dat in haar werk hierdoor wordt belemmerd. Minister van wat was de Steur ook alweur; BLUB!???
Door Sjaak (waakzaam burger) op
Het is belangrijk dat er een goed werkende overheid is, die het criminelen op zijn minst flink lastig maakt hun illegale en asociale werk te kunnen verrichten. Dat vergt een proactieve overheid die technieken kent en voortdurend tegenspel kan leveren, in een verantwoorde democratische inbedding. Dat is meer dan de 'nachtwakersstaat' die liberalen (de VVD, minister van Der Steur) voorstaan.