of 59130 LinkedIn

Minderheid gemeenteraden op sociale media

Slechts een minderheid van de gemeenteraden is -als collectief- te vinden op Facebook en Twitter.  Uit het onderzoeksrapport ‘de gemeenteraad in het social media tijdperk’ van Raadslid.Nu blijkt dat van de 390 gemeenteraden er 120 op Twitter zijn te vinden en 50 op Facebook.

Slechts een minderheid van de gemeenteraden is -als collectief- te vinden op Facebook en Twitter.  Uit het onderzoeksrapport ‘de gemeenteraad in het social media tijdperk’ van Raadslid.Nu blijkt dat van de 390 gemeenteraden er 120 op Twitter zijn te vinden en 50 op Facebook.

Twitter en Facebook
Van de kleinere gemeenten met minder dan 80.000 inwoners zijn er 103 van de 349 gemeenteraden op Twitter actief. Slechts 34 van deze 349 gemeenteraden zijn op Facebook te vinden. Van de grotere gemeenten (80.000+) zijn er 17 van de 41 actief op Twitter en 16 van de 41 hebben Facebook. Meer dan de helft van de gemeenten met Facebook en Twitter heeft geen andere sociale media-platforms in gebruik. De sociale media van gemeenten wordt in 94,1 procent beheerd door de griffie. Het wordt gebruikt om bewoners te informeren, maar ook om in contact met bewoners te komen en om ze inspraak te geven.


Aanbevelingen

Raadslid.Nu doet in het rapport gemeenteraden enkele aanbevelingen voor de vindbaarheid en de herkenbaarheid van een gemeenteraad op sociale media. Zo is het beter om eerst de term gemeenteraad en daarachter de naam van de gemeente te gebruiken. Op Facebook kunnen gemeenteraden zich beter opgeven als pagina en niet als een ‘persoon’. Ook wordt aangeraden om behalve Facebook en Twitter ook andere sociale media in te zetten om meer jongeren te bereiken. Het onderzoek “De gemeenteraad in het sociale media tijdperk” is hier te vinden.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.