of 59250 LinkedIn

Miljoenenstrop Basisregistratie Kadaster lijkt voorkomen

Het gros van de 390 gemeenten is op tijd geabonneerd op Basisregistratie Kadaster (BRK). Rond eind oktober 2015 bleek uit cijfers van Kadaster dat 174 gemeenten nog niet waren overgestapt, waardoor er mogelijk een miljoenenverlies kon ontstaan. Nu 343 gemeenten tijdig zijn overgestapt lijkt dat voorkomen.

Het gros van de 390 gemeenten is op tijd geabonneerd op Basisregistratie Kadaster (BRK). Rond eind oktober 2015 bleek uit cijfers van Kadaster dat 174 gemeenten nog niet waren overgestapt, waardoor er mogelijk een miljoenenverlies kon ontstaan. Nu 343 gemeenten tijdig zijn overgestapt lijkt dat voorkomen.

Verplicht gebruik Basisregistraties
De BRK bestaat uit de kadastrale registratie van onroerende zaken en zakelijke rechten en de kadastrale kaart. Op deze kaart is de ligging van de kadastrale percelen te zien. De BRK maakt deel uit van het Stelsel van Basisregistraties. Overheden zijn verplicht gebruik te maken van de gegevens uit de Basisregistraties.

Onduidelijkheid over gemeentelijke samenwerkingen

Het aantal gemeenten met een contract met het Kadaster voor BRK Levering per 1 januari 2016 is 343, zo laat een woordvoerder van Kadaster weten aan Binnenlands Bestuur. De gemeenten zijn overgestapt van het oude product Massale Output (MO). Hoeveel het nu nog niet voor elkaar hebben blijft onduidelijk. 'Omdat sommige gemeenten via samenwerkingsverbanden werken is niet helemaal na te gaan hoeveel gemeenten de overstap nog niet gemaakt hebben.'


Advies VNG 

Gemeenten die niet tijdig zijn overgestapt lopen het risico dat administraties stil komen te liggen, er niet aan leveringsplichten voldaan kan worden en dat inkomsten worden misgelopen omdat tijdvakbelastingen en WOZ-beschikkingen niet op tijd kunnen worden uitgebracht. VNG adviseerde gemeenten daarom voor 1 januari 2016 een abonnement te nemen op BRK Levering en hun software daar op aan te passen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kaatje op
En is het abonnement op BRK Levering + software misschien gefaciliteerd door hofleverancier Pink?
Misschien vergis ik me hoor. Maar zo ja, achter de schermen VNG=Pink en Pink = VNG.