of 64621 LinkedIn

Meta gaat groot datacenter bouwen in Zeewolde

Digitale voorstelling van het datacenter op Trekkersveld 4. Bron: gemeente Zeewolde
Digitale voorstelling van het datacenter op Trekkersveld 4. Bron: gemeente Zeewolde

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, gaat waarschijnlijk een groot datacenter bouwen in Zeewolde. Het heeft even geduurd, maar het college heeft de plannen inmiddels goedgekeurd. Volgens de plannen zou het het grootste datacentrum van Nederland worden. 

Grootste van Nederland

Wanneer de bouw daadwerkelijk begint, is nog niet bekend. ‘We hebben dit gedaan voor het geval dat het voor onze bedrijfsvoering nodig is om onze infrastructuur uit te breiden’, laat een woordvoerder van het techconcern weten aan persbureau ANP. ‘Op dit moment ligt onze focus op het voldoen aan de vergunnings- en goedkeuringsprocessen die vereist zijn door de Nederlandse autoriteiten.’

 

Gevolgen voor natuur

De gemeente is al sinds 2019 in gesprek over het datacentrum. Afgelopen april adviseerde de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) nog dat er meer onderzoek nodig was naar de gevolgen voor de natuur en de gezondheid van omwonenden. Dat gebeurde, maar in augustus wees de commissie op een tekortkoming: er moest nog onderzoek worden gedaan naar de gevolgen van de extra vervoersbewegingen, en de resulterende stikstofdepositie, op het natuurgebied.

 

Schoolvoorbeeld

Na de adviezen werd het rapport aangevuld en in oktober berichtte de commissie dat het compleet was en de mogelijke gevolgen volledig beschrijft. ‘De Commissie is enthousiast over de manier waarop de effecten in de bouwfase zijn onderzocht. Er is een alternatief gevonden waarbij 98% minder stikstof terecht zal komen op natuurgebied de Veluwe.’ Volgens de MER is het ‘een schoolvoorbeeld voor andere projecten in Nederland’.

 

Besluit

‘Vorige week heeft het college goedkeuring gegeven’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. De plannen worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad zodat die op 16 december een besluit kan nemen. Vanavond om 20.00 uur is er een openbare raadsinformatieavond (hier te bekijken).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
Waarom zijn er nu geen tweede kamerleden die “er komen tribunalen” roepen? Toen minister Blok aangaf dat er geen landelijke strategie komt voor datacentrums? Het zou hier wel op zijn plaats zijn, dit is echt criminaliteit.
Door Van Beuningen op
Welke journalist gaat eens uitzoeken waarom de grote Amerikaanse tech-bedrijven zo graag in Nederland willen zitten. Natuurlijk, omdat ze hier nauwelijks belasting afdragen (tot grote ergernis van de EU). Maar zou het ook niet zijn omdat de wetgeving in ons land op ICT-gebied zo lek is als een mandje?
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
We kunnen diezelfde ruimte ook door Tesla laten gebruiken voor energie opslag van windmolens die de pieken bufferen, zie https://www.groen7.nl/tesla-bouwt-aan-enorme-ene … i.p.v. die megalomane Zuckerberg Nederland laten volbouwen met energie slurpende centra. Dit met medewerking van wat locale bestuurders die reeds wat klappen van hun eigen molens hebben opgelopen en hun kluts aan het zoeken zijn. Je kan er ook duizenden woningen bouwen of zelfs een hele stad uit de grond stampen.
Door Piet (Gepensioneerd) op
Facebook betaalt € 70 per m2 voor de grond aan de gemeente Zeewolde. Het eerste deel waar door de gemeente
€ 115 per m2 voor is betaald aan de boeren, daar zitten ook boerderijen en windmolenrechten bij. Dus de rest van Trekkersveld IV zal door de gemeente Zeewolde weer wat goedkoper zijn geworven. Al met al toch een zeer slechte deal voor de gemeente, zakelijk gezien. De boeren hebben hun grond zeer duur kunnen verkopen. Voor Nederland is dit een hele dramatische deal. Wat is in vredesnaam de meerwaarde van een activiteit als Facebook? Een complex dat meer stroom verbruikt als de stad Amsterdam? Terwijl we CO2 doelstellingen moeten halen? Je krijgt inderdaad het vermoeden dat de boeren als grondeigenaren een hele grote rol hebben gespeeld om dit erdoor te drukken. Deze hebben 10 tot 15 keer meer voor de grond ontvangen dan normale prijzen voor landbouwgrond. De relaties tussen collegeleden en boeren zijn in een kleine gemeente erg nauw. Zo nauw dat in dit soort gevallen, met forse gevolgen voor heel Nederland, het besluit op een hoger niveau moet liggen.
Door Pieter (IT) op
@Petra, het gaat om de achterban van de collegeleden. Dat zijn particulieren, boeren. Als je naar kadastralekaart.nl gaat dan kan je navragen voor hoeveel geld de gemeente de grond van de boeren heeft gekocht. Dat is gewoon openbare informatie, voor iedere burger toegankelijk. Neem bijvoorbeeld het eerste perceel van ca. 32.5 hectare. Daar is een gemiddelde prijs voor betaald door de gemeente van ca. € 115 per m2 aan de boeren. Dat is de prijs die hoort bij de nieuwe bestemming van bedrijventerrein. Conclusie: volledig kassa voor de boeren en die zijn in één keer multi multi miljonair. De boeren vangen dus de volledige meerwaarde door de wijziging van de bestemming. Dat is tevens de reden dat de gemeente Zeewolde er zelf niets aan overhoudt. Het is dus ontzettend fijn voor de boeren en voor facebook, maar niet voor de samenleving. Of er sprake is van smeergeld van collegeleden? Of chantage? Ik durf het niet te zeggen. De gemeente zelf houdt er volgens hun eigen grondexploitatie maar 3,3 miljoen aan over, aan het totaal dus van Trekkersveld IV.
Door Petra op
Wat krijgen de collegeleden van META dat ze dit plan zo naar de raad durven sturen?
Door Sandra Graafland (kritische Zeewoldenaar ) op
Los van het feit dat Facebook nauwelijks een euro belasting betaalt, kent dit datacenter slechts grote nadelen. Om er een paar te noemen:
* enorm ruimtebeslag
* opofferen vruchtbare landbouwgrond
* 8 jaar lang ruim 1700 vervoerbewegingen per dag voor de bouw
* gigantisch energieverbruik, waarvan max.10%(!) duurzaam opgewekt
* geen additionele werkgelegenheid

Vanuit oogpunt duurzaam ruimtegebruik, milieu en energie moet dit megalomane project worden afgewezen. De Raad gaat dat zeker niet doen. Dus dat wordt een gang naar de rechter.
Door Zo is het wel op
Plemp nog maar een paar vogelhakselende windturbines neer hoor jongens! Wij betalen die krengen wel.
Door Pieter (IT) op
Het meest interessant is waarom Zeewolde dit doet. Als je de grondexploitatie bekijkt, dan blijft er voor Zeewolde helemaal niets aan de strijkstok hangen. Ook de werkgelegenheid is minimaal. Er wordt door Zeewolde e.e.a. betaald aan de boeren om die uit te kopen. Waarschijnlijk is dat de crux in het hele verhaal. Goed voor Facebook, goed voor de boeren. Maar een ramp voor Nederland. Zo kan een CDA wethouder van Zeewolde zijn achterban, bestaande uit CDA boeren, fantastisch dienen, door een mooi bedragje te bieden voor de grond, over de rug van de Nederlandse bevolking.