Advertentie
digitaal / Nieuws

Menterwolde zoekt ICT-heil bij ander samenwerkingsverband

De gemeente Menterwolde stapt uit het samenwerkingsverband Oost-Groningen Digitaal (OGD) en zoekt voor haar ICT aansluiting bij Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.

13 mei 2013

De gemeente Menterwolde stapt uit het samenwerkingsverband Oost-Groningen Digitaal (OGD) en zoekt voor haar ICT aansluiting bij Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.


Jarenlang twijfels
Eerder werd al duidelijk dat Menterwolde ernstige twijfelde of de samenwerking met Bellingwedde, Veendam, Oldambt en Pekela wel werkte. Uit een rapport van de rekenkamercommissie kwam het advies OGD niet te verlaten, terwijl het buro Informatieadvies.nl stelde dat het beter was samen te werken met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. De kosten van uittreding zijn volgens het college niet veel meer dan 80.000 euro. Het OGD-bestuur zou daar overigens anders over denken en 1,3 miljoen euro willen.

'Gewoon bedrijfsvoering'
De stap komt niet geheel onverwacht. Burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde heeft jarenlang de afwegingen meegemaakt. 'We zijn ons de laatste jaren meer gaan oriënteren op de noordwestelijke samenwerking. Dan moet je zorgen dat je ICT op een goede manier is afgestemd. Dat is het positieve argument." Maar vooral om de negatieve argumenten kon Van Zuijlen niet meer heen. Uit externe onderzoeken bleek dat de ICT-aanpak van OGD achterbleef bij die van andere buurgemeenten. "Daar word je niet vrolijk van. En onze rekenkamer heeft daarnaast gezegd: jullie zitten zo als bestuurders te dicht op de ICT. Het is gewoon bedrijfsvoering. Maar mijn collega's uit de andere vier OGD-gemeenten denken daar anders over." Drie achtereenvolgende gemeentesecretarissen adviseerden Van Zuijlen te stoppen met OGD; de raad ging onlangs akkoord met het uiteindelijke voorstel daartoe. Samenwerking met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren zou meer opleveren, tegen lagere kosten.

Nog geen rechtsvorm
De timing heeft ook te maken met de overgang waarin OGD nu zit. OGD kent nog geen rechtsvorm, maar nu de overkoepelende Streekraad Oost Groningen wordt opgeheven, moet die er wel komen. (De nieuwe naam wordt GRID, Gezamenlijke Regionale Ict Dienst). Menterwolde wil zich daar niet meer aan verbinden en treedt dus uit. Onenigheid dreigt over de te betalen vergoeding. "We snappen dat we medeverantwoordelijkheid dragen voor het gezamenlijk aangestelde personeel", zegt Van Zuijlen. Daarvoor heeft de gemeenteraad 80.000 euro vrijgemaakt. Maar uit interne stukken van de Stuurgroep van OGD zou blijken dat men 1,3 miljoen euro in rekening wil brengen. "Dat is vijf keer onze jaarlijkse bijdrage." Menterwolde zou dan betalen voor apparatuur, licenties en mensen die de gemeente al in eigendom/dienst heeft. "We hebben al vanaf december gevraagd om heldere informatie hierover. Die is er tot dusver nog niet gekomen", aldus Van Zuijlen.

Herindeling op komst
Van Zuijlen wil niet gezegd hebben met de keuze voor Hoogezand-Sappemeer en Slochteren voor te sorteren op een komende gemeentelijke herindeling van Groningen (die in het plan Grenzeloos Gunnen tezijnertijd uit nog meer zes gemeenten zou bestaan). "We willen vooraang geven aan de uitwerking van de grote decentralisaties. In het verlengde daarvan kun je dan praten over een herindeling. Maar je moet niet de zaken omkeren." Dat bij die problematiek de ICT een bredere rol kan vervullen dan alleen 'bedrijfsvoering', beaamt hij wel, maar bij OGD ging dat met de directe bemoeienis van burgemeesters en een enkele wethouder te ver, vindt hij.

Verhoudingen verstoord?
Van ernstig bekoelde verhoudingen met zijn OGD-collega's is niet echt sprake, stelt Van Zuijlen. "Ach, het blijven bestuurders. Je komt elkaar in zóveeel andere dossiers steeds weer tegen....."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie