of 59250 LinkedIn

Meer hindernissen voor Verklaring Omtrent Gedrag

Behalve dat de aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) duurder wordt, komen er ook meer mogelijkheden bij om een aanvraag van een burger te weigeren. Een VOG van personeel kan voortaan ook periodiek of continue gescreend worden.

Behalve dat de aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) duurder wordt, komen er ook meer mogelijkheden bij om een aanvraag van een burger te weigeren. Een VOG van personeel kan voortaan ook periodiek of continu gescreend worden.

Prijs VOG stijgt

Per 1 maart gaat de prijs voor een VOG omhoog. Een digitale VOG bedraagt dan 33,85 euro in plaats van 24,55 euro. Een papieren versie gaat 41,35 euro kosten in plaats van 30,05 euro. Het ministerie meldt dat het er alles aan doet om de VOG flexibeler te maken. Daar hoort afwijzen op basis van politiegegevens bij, al is dat slechts mogelijk in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld voor functionarissen die in aanmerking komen voor bepaalde banen in het gevangeniswezen. Ook wordt het voor sectoren mogelijk om hun personeel periodiek of continue te screenen. Ook aan deze uitbreiding zijn strikte voorwaarden verbonden, zo laat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie weten aan de Tweede Kamer.


Voorlichting over VOG 

Het ministerie heeft daarnaast signalen ontvangen dat jongeren geen VOG aanvragen uit angst voor weigering, terwijl maar 0,3 procent van 185.000 VOG’s werd geweigerd. Om die reden gaat het ministerie voorlichting verzorgen. Misverstanden over de VOG moeten geen onnodige belemmering vormen bij de start van een loopbaan of opleiding. In 2015 werden ruim 800.000 VOG’s aangevraagd bij Dienst Justis, waarvan 57.000 door vrijwilligers die met kinderen of verstandelijk beperkten werken. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door secretaris ver. PEL op
Weer meer mogelijkheden voor de overheid om mensen buiten te sluiten. Gewoon variant op het beroepsverbod.
En: waarom zou overal maar een VOG voor nodig zijn? Stel: iemand heeft zijn straf voor een misdrijf uitgezeten en krijgt daarom geen VOG. Verleden, nietwaar? VOG werkt ook als soort strafverlenging.
Door eva op
@Kitty aan een kopie van een VOG heb je sowieso niks. Geldigheidsduur is niet algemeen geregeld, verschilt per specifieke wetgeving of eis van werkgever.
Door Kitty op
Voor vrijwilligerswerk wordt ook regelmatig een bewijs van goed gedrag gevraagd. Dan maar geen vrijwilligerswerk. Ik heb er een paar jaar geleden een aangevraagd die door de organisatie werd betaald. Vergeten een kopie te maken. Al vraag ik mij af hoe lang zo'n ding geldig is.