of 59179 LinkedIn

Meer geld nodig voor ambities digitale veiligheid

Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan Patricia Zorko, directeur Cyber Security van de NCTV. Uit de Cyber Readiness Index blijkt dat Nederland een heldere visie heeft en de juiste strategieën hanteert. Maar om die ambities waar te maken moeten er meer (financiële) middelen worden vrijgemaakt.
2 reacties

Nederland is op de goede weg, maar moet meer investeren om bij te blijven op het gebied van digitale veiligheid. Ook de samenwerking tussen bedrijven en overheid kan beter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd.

Meer financiële middelen
Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan Patricia Zorko, directeur Cyber Security van de NCTV. Uit de Cyber Readiness Index blijkt dat Nederland een heldere visie heeft en de juiste strategieën hanteert. Maar om die ambities waar te maken moeten er meer (financiële) middelen worden vrijgemaakt. ‘Nederland blijft minder dan 0,01 procent van het bruto nationaal product uitgeven aan digitale veiligheid - aanzienlijk minder dan andere ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland en Frankrijk.’

Geen centrale sturing
Ook het ontbreken van centrale sturing is een kwetsbaarheid. Er zijn zeker twintig instanties in Nederland die zich bezighouden met het versterken van de veiligheid op cybergebied ‘maar geen enkele agentschap heeft een overkoepelende autoriteit om te verzekeren dat de nationale digitale veiligheidsstructuur wordt gerealiseerd’. Ook is het ‘essentieel’ om de civiel-militaire samenwerking te versnellen.

Mooie prestatie
Uit het rapport ‘blijkt duidelijk dat Nederland een mooie prestatie heeft neergezet door met bescheiden middelen stevige resultaten te boeken in het digitaal veilig houden van Nederland’, stelt Zorko. ‘Het rapport benadrukt hoe belangrijk goede samenwerking tussen overheid en bedrijven is om de digitale veiligheid op orde te hebben. De grootschalige ransomware-actie in heel Europa van de afgelopen dagen benadrukt dat belang nog meer.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof op
De vraag is niet of er meer geld moet komen. Vraag is waarom het reeds beschikbare geld niet beter wordt besteed.

Het gaat immers om de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven en overheden en eigen beheersmiddelen. Waarvoor men gewoon budget hééft.

Voor een deugdelijk slot op de achterdeur van het gemeentehuis vraagt men óók niet om extra geld.
Dus misschien een pretproject minder, en het geld besteden aan belangrijker zaken?
Door een ander geluid op
typisch weer zo'n politiek advies in opdracht van een politiek instituut zoals zoals NCTV. Mooie prestatie met bescheiden middelen.

Volgens mij zijn er door het Rijk helemaal geen middelen beschikbaar gesteld aan decentrale overheden. Weer een coördinator die egt dat het aandacht verdient, maar vergeet erbij te zeggen dat ambities zonder middelen gewoon luchtfietserij is. Ik ben voor wereldvrede, wil hoger & armoede de wereld uit en ben en voor duuzaamheid...alleen heb er geen geld voor over...dus ....kan ik alleen miss holland of miss universe worden :-)