of 65101 LinkedIn

Meer ‘digitale stress’ op hogere leeftijd

Oudere ambtenaren ervaren meer stress dankzij digitalisering dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder lezers waar ruim duizend mensen op reageerden. Toch zijn de respondenten overwegend positief gestemd.
© Shutterstock

Oudere ambtenaren ervaren meer stress dankzij digitalisering dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder lezers waar ruim duizend mensen op reageerden. Toch zijn de respondenten overwegend positief gestemd.

Hogere leeftijd

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer last men heeft van de druk van digitalisering. Dat is een van de uitkomsten van de enquête die 1.088 lezers invulden. Van de jongere respondenten geeft de meerderheid aan nergens last van te hebben, maar onder de oudere respondenten is de groep die in ieder geval een beetje druk of stress ervaart bijna twee keer zo groot als de groep die nergens last van heeft.

 

Positief over digitalisering

De digitale druk betekent niet dat digitalisering als negatief wordt ervaren: meer dan twee derde van de respondenten is positief. Papierloos werken, de beschikbaarheid van informatie en de mogelijkheden om op basis van data te sturen worden als positieve kanten genoemd.

 

Wegduiken

Veel positief gestemden benadrukken de nadelen. Een ervan meent dat er een aantal ‘zeer positieve kanten aan automatisering’ is, maar dat de neiging ook bestaat om ‘weg te duiken’ achter schermen en procedures. Genoemd ­worden verder: tijdrovend werk, productieverlies door storingen en de nieuwe vaardigheden die van werknemers worden gevraagd. Meerdere studies benadrukken dat het aanleren van nieuwe vaardigheden een belangrijke uitdaging is organisaties.

 

Tijdsbesparing

De meningen lopen uiteen over de vraag of digitalisering tijd bespaart. 46 procent van de respondenten vindt van wel, 40 procent is neutraal en 14 procent vindt dat het alleen maar tijd kost. Een ambtenaar bij een waterschap spreekt van ‘veel minder zoekwerk’ en ‘gemakkelijke uitwisseling’.

 

Nadelen

Een negatieve gemeenteambtenaar somt de nadelen op: ‘Veel storingen, trage systemen, regelmatige ­updates die maatwerk verstoren, tijd- en geldverlies bij overzetting van bestaande data in nieuwe software, aanschaf- en ­onderhoudskosten, maar ook tijdverlies om weer thuis te raken in voortdurende nieuwigheden.’

 

Ongeveer alles

Veel merken op dat digitalisering onvermijdelijk is. ‘Zo ongeveer alles wordt langs digitale wijze verzameld, bewerkt en verspreid’, reageert een provincieambtenaar. Een respondent die weinig invloed ondervindt van digitalisering, heeft een goede reden: ‘Ik beheer de gemeentelijke bossen en daarvoor moet ik... in het bos zijn.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arie op
Eerder last van bore out zeg maar. In slaap sukkelen van verveling achter een pc. Jas aan en heel snel naar buiten toe.
Door paul (ambtenaar) op
een enquête met 1000 reacties. Een digitale enquete? wellicht dat dit de uitslag beïnvloed.
Door Joop (medewerker) op
Het zijn meer die pruts programma's die digitale stress opleveren omdat er weer iets niet kan, er niet nagedacht wordt als het even tegenzit, software bakkers last hebben van tunnelvisie met alleen de eigen pakketten enz.
Door Carolien op
Dat klopt wel, digitale leeftijd stress, terwijl ik niet tegen digitalisering ben. Maar we schieten door terwijl dat heel anders kan. Mail, bellen of even langskomen zit er steeds minder in, niet goed misschien maar ik (en collega's) missen soms stukken die schijnbaar op onze naam zijn gezet, het zij dan maar zo.
Door Erik (Gemeente ambtenaar) op
Of omgekeerd, wanneer je digitale stress ervaart ben je dan oud?
Door Niels (adviseur digitaal werken) op
Als eind veertiger ben ik wel benieuwd waar de grens tussen jong en oud ligt. Wanneer ben je een oudere medewerker.