of 64204 LinkedIn

Marechaussee druk met Almeerse paspoorten

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Omdat Almere kampt met drukte en ict-problemen, verwijst de gemeente inwoners die dringend een nieuw paspoort moeten hebben door naar de Koninklijke Marechaussee. Maar dat vindt de marechaussee, die overspoeld wordt met aanvragen, niet zo fijn.

230 nooddocumenten

Het is niet mogelijk om deze maand bij Almere een paspoort of ID-kaart aan te vragen ‘vanwege zomerdrukte en systeemstoring’, schreef de gemeente vorige week. De gemeente verwees mensen door naar de marechaussee. Die moest in een week tijd alleen op de balie bij Schiphol al 230 nooddocumenten uitgeven waar dat voor de coronacrisis een á twee per week waren.

 

Niet iedereen helpen

‘In geval van nood kun je naar de marechaussee, maar zo werkt dat niet’, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. ‘Wij kunnen nooddocumenten verstrekken, maar het is geen vervanging van een paspoort.’ De marechaussee kan ook niet iedereen helpen. Om het nooddocument af te geven moet de identiteit worden vastgesteld en een rijbewijs kan dan uitkomst bieden, maar kinderen hebben die niet.

 

Zeer uitzonderlijke gevallen

De gemeente verwijst naar de procedure voor een noodpaspoort. ‘Nood is nood’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘We kunnen die procedure niet veranderen, dat is de landelijke richtlijn.’ In de procedure staat dat wie niet in het bezit is van een geldig reisdocument ‘in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden’ voor een noodpaspoort terechtkan bij de Koninklijke Marechaussee.

 

Piekdrukte

Behalve de zomerdrukte zorgen een wereldwijd beveiligingsrisico bij Microsoft en overbelaste systemen door het vele thuiswerken ervoor dat in juli geen afspraken meer bij Almere kunnen worden gemaakt. ‘Het komt allemaal bij elkaar’, zegt de woordvoerder, ‘maar het belangrijkste is dat veel meer mensen een aanvraag doen om hun reisdocument te verlengen. Er is echt een piek.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door drs. E. Nabled op
Tientallen miljoenen euro's uitgeven aan een tot mislukken gedoemd bestuurlijk prestige object als de Floriade 2022 is natuurlijk vele malen belangrijker dan je organisatie een beetje op orde om aan de vraag van gewone mensen te voldoen.....
Door Henk (frontoffice) op
Kan niet waar zijn dat zo'n grote gemeente haar problemen afschuift naar de Marechaussee. Die piekbelasting komt niet uit de lucht vallen. En als je constateert dat een deel van het probleem wordt veroorzaakt door overbelaste systemen door thuiswerken..... stop dat NU direct met thuiswerken. Iedereen die een paspoort kan aanvragen en geen vakantie heeft naar kantoor net als een groot deel van de thuiswerkende collega's die zorgen voor overlaste systemen.