of 63623 LinkedIn

Liever digitale transparantie dan inspraak

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Burgerinspraak scoort ‘opvallend laag’ bij gebruikers die de Technologie Kieswijzer invulden, maar inzicht en transparantie des te hoger. Dat blijkt uit een analyse van de resultaten van de kieswijzer, die door bijna 30.000 Nederlanders werd ingevuld, door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Inzicht en transparantie

Burgerinspraak is voor veel partijen een populair standpunt, maar hier werd weinig voor gekozen door degenen die de kieswijzer raadpleegden. Ook het beheren van eigen data was niet populair. In plaats daarvan kozen mensen voor inzicht en transparantie, ‘zoals het stimuleren van digitaal burgerschap in het onderwijs, meer transparantie bij politieke advertenties en meer mediawijsheid ten aanzien van desinformatie.’

 

Interne oplossingen

Mensen kiezen voor wat de stichting (die wordt gefinancierd door bijdragen uit het bedrijfsleven, van maatschappelijke organisaties en van de overheid) omschrijft als ‘interne oplossingen’, zoals digitaal vaardigere politici en een ministerie van Digitale Zaken. Dat zou men verkiezen boven het ‘outsourcen’ van de aanpak, waar het versterken van nationale toezichthouders onder valt.

 

Een goede uitkomst voor de digitalisering van de samenleving kan het best bereikt worden door

 

Bron: Technologie Kieswijzer 2021

 

Democratie

Met name leeftijd zou invloed hebben. Waar jongeren (tot en met 35 jaar) inzicht en transparantie belangrijker vinden, richt de groep die 36 of ouder is zich juist vaker op burgerinspraak. Democratie staat bij ouderen vrij hoog – bij de groep vanaf 68 zelfs op plek 1 - maar bij jongeren pas op plek 10. ‘Het omgekeerde zie je bij nepnieuws’, schrijft de stichting. ‘Bij jongeren scoort dit thema relatief hoog (plek 4) en bij ouderen opvallend laag (plek 9).’

 

Bron: Technologie Kieswijzer 2021

 

Formatie

‘Grote datalekken, online privacyschendingen en nieuwsmanipulatie volgen elkaar momenteel in snel tempo op’, schrijft de stichting, die concludeert dat de signalen duidelijk zijn en dat de overheid aan zet is om de digitale transitie in goede banen te leiden. Een breed gedragen, samenhangende visie zou echter ontbreken en die moet er volgens de stichting wel komen. ‘Een eerste slag kan al gemaakt worden door technologie als serieus onderwerp op de formatietafel te leggen.’ NLdigital kwam onlangs met een soortgelijk advies.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred van Leeuwarden (Adviseur gemeente Sociaal Domein) op
Transparantie is basis. Rienk Idenburg gaf het al aan: "Inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht".
Door Spijker (n.v.t.) op
Het is niet onlogisch om transparantie boven inspraak te stellen. Inspraak blijft echter in de meeste gevallen wel altijd noodzakelijk.