Advertentie
digitaal / Nieuws

Lek in website Meppel nog niet helemaal afgehandeld

Een internetdeskundige controleerde de site en bleek bij vergunningendossiers te kunnen, inclusief burgerservicenummers, kopietjes van ID's en correspondentie.

21 maart 2012

De gemeente Meppel bleek in januari een serieus datalek in haar website te hebben. Het CBP greep in, maar de Groenlinks-fractie in Meppel is nog lang niet overtuigd en heeft een reeks vragen ingediend.

Handigheid
Een internetdeskundige controleerde op eigen initiatief in januari de websites van alle Groningse en Drente gemeenten en bleek bij Meppel vrij eenvoudig bij vergunningendossiers te kunnen, inclusief burgerservicenummers, kopietjes van identiteitsbewijzen en correspondentie. Daarvoor wat alleen wat handigheid met zoekmachines nodig.

Onomkeerbaar
Het College Bescherming Persoonsgegevens gaf de gemeente eind januari een tik op de vingers en eiste passende maatregelen. In een vervolgbrief waarschuwt het CBP: "Het feit dat uw organisatie nu organisatorische maatregelen heeft getroffen doet niet af aan de ernst van de overtreding nu deze potentieel onomkeerbare gevolgen kan hebben voor burgers die een vergunning hebben aangevraagd bij de gemeente Meppel. Het CBP wijst u er daarom op dat nieuwe signalen of klachten over de website met betrekking tot mogelijke privacyschendingen voor het CBP aanleiding kunnen zijn opnieuw een onderzoek te starten."

Lering
Ook wijst het CBP er is de brief van 9 maart op dat een aantal gegevens nog steeds is terug te vinden in de 'cache' (tijdelijke opslag) van zoekmachines als Google en Bing. het college heeft de gemeenteraad gemeld dat ook dat is opgelost, maar de fractie van GroenLinks is (ook na een gesprek met de ICT-afdeilng van de gemeente) nog steeds niet overtuigd van de grondigheid van de aanpak. Tegenover het Dagblad van het Noorden stelt fractievoorzitter Willie Oldengarn dat de burger zich veilig moet voelen en deze kwestie tot op de bodem moet worden uitgezocht. "Het is ons nog niet duidelijk genoeg of organisatiebreed genoeg lering is getrokken uit dit incident."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie