Advertentie
digitaal / Nieuws

Leeuwarden als ICT-dienstverlener voor Noord-Friesland

Leeuwarden heeft de banden met de Waddeneilanden op ICT-gebied aangehaald en geformaliseerd. Vooral omdat er voor de gemeente meer ICT-samenwerkingsverbanden bij komen.

02 juni 2014

Leeuwarden heeft de banden met de Waddeneilanden op ICT-gebied aangehaald en geformaliseerd. Vooral omdat er voor de gemeente meer ICT-samenwerkingsverbanden bij komen. 

Formeler vastleggen

Leeuwarden verzorgt al enkele jaren de ICT voor vier van de vijf Waddeneilanden (niet voor Texel). Dat geldt voor de werkplekken, het netwerk én voor de basisapplicaties. Maar voor Bouwe Rijpma, accountmanager interne dienstverlening in Leeuwarden, is er met de ondertekening van een dienstverleningsovereenkomst tussen vier Waddeneilanden en de gemeente toch een mijlpaal bereikt. "Het bijzondere is dat er nu pas en service level agreement is afgesloten." In zo'n overeenkomst (SLA) leggen partijen precies vast wat er geleverd wordt en onder welke voorwaarden. "Normaal begint het daarmee en wordt op het scherpst van de snede alles uitonderhandeld." In het geval van de waddeneilanden was tot dusver de minder formele weg gekozen. "Maar we krijgen nu meer samenwerkingspartners, dus moet er eigenlijk wel een SLA voor iedereen bij. De waddeneilanden zijn nu de eersten die tekenen, omdat ze de eerste klanten waren."

Centrumfunctie vervullen
Leeuwarden heeft ook intentieovereenkomsten gesloten met diverse andere gemeenten in Friesland om te gaan samenwerken op ICT-gebied, zoals met Dongeradeel, Dantumadeel, Ferwerderadeel en Kollumerland. Rijpma: "We voeren geen acquisitie, maar we bieden ons aan. De gemeente Leeuwarden vindt dat ze een soort centrumtaak heeft, en dat begint vaak met ICT-samenwerking. Het gaat daarbij vooralsnog pakweg om de bovenste helft van Friesland. Niemand weet waar het precies eindigt." 

Applicaties afstemmen
Bij de samenwerking gaat het niet alleen om het bij elkaar zetten van de IT'ers en de computerkracht, maar ook om het zoveel mogelijk op een lijn brengen van applicaties en processen. "Dat is best lastig. Daarom hebben we gezamenlijk een soort informatiemanagementlaag ingericht. Bij nieuwe applicates wordt afstemming gezocht met de anderen." Wordt dat met nog meer partners niet lastig? "Dat is een risico, maar zover zijn we nog niet echt." De winst van het samenwerken zit volgens Rijpma niet zozeer in de harde IT-kant, maar in de procesoptimalisatie, in het hebben van dezelfde applicaties of in het overdragen van hele taken, zoals bij de belastingheffing. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joris / Denker
Zijn julie eindelijk wakker, nu nationaal samenwerken. Terug naar vroeger één programma en IT ontwikkeling drukt de kosten van alle gemeentes veel zaken zijn hetzelfde in gemeentes. En als iedere gemeente zijn eigen wiel ontwikkeld kost dat miljoenen te veel.
jan
Nu maar hopen dat ze geen winst gaan draaien. Anders mogen ze 25% vennootschap belasting gaan betalen
Advertentie